Meny

Basinkomst kan minska ohållbar produktion och konsumtion

Basinkomst kan minska ohållbar produktion och konsumtion
Global Utmaning

1 år sedan

Frågan om basinkomst, eller medborgarlön, har aktualiserats av den rådande coronakrisen där många människors försörjning är hotad. Nyligen publicerade en grupp svenska forskare, däribland tankesmedjans seniora rådgivare Eva Alfredsson, en vetenskaplig artikel där de undersöker hur basinkomst skulle fungera i två framtidsscenarier som tagits fram inom forskningsprogrammet ”Bortom BNP-tillväxt”. Tidningen Aktuell Hållbarhet har intervjuat en av forskarna, Mikael Malmaeus, om resultatet.

Basinkomst, eller medborgarlön, fungerar bättre i samhällen som är högt automatiserade och digitaliserade än i samhällen som bygger på småskalig självförsörjning. Det visar en ny svensk studie.

/…/

En fördel med basinkomst är enligt forskarna att den skulle kunna minska ohållbar produktion och konsumtion. Studien visar dock att förutsättningen för en basinkomst varierar kraftigt mellan de två undersökta scenarierna där det ena scenariot bygger på lokal småskalig självförsörjning och det andra scenariot bygger på ett samhälle baserat på storskalig automatisering och digitalisering. Enligt resultaten från studien fungerar basinkomst bäst i en ekonomi som i stor utsträckning stöds av teknik och automatisering och betydligt sämre i ett samhälle som är baserat på självförsörjning.

– Det handlar mycket om hur man finansierar en basinkomst. Pengar i sig är ingen resurs och resultatet tydliggör att det är viktigare att se på vad det finns i samhället att fördela i form av verkliga resurser. I ett samhälle där man behöver mycket arbetskraft för att klara av sin självförsörjning kommer inte en basinkomst i sig ge någon större omfördelning. Däremot i automatiseringsscenariot, där mycket av produktionen sker med hjälp av robotar och digitalisering, kan en basinkomst bli en viktig lösning på fördelningsproblematiken, säger Mikael Malmaeus på IVL Svenska Miljöinstitutet och en av forskarna bakom studien, till Aktuell Hållbarhet.

Texten är ett utdrag. Läs repotaget i sin helhet på Aktuell Hållbarhet.

Den vetenskapliga artikeln i sin helhet hittar du här


Ta gärna del av tankesmedjans arbete inom Ekonomi & Governance

Vill du vara med och stödja Global Utmanings verksamhet? Läs mer om hur det går till – Stöd oss

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *