Meny

Agenda 2030 i praktiken – digital världskarta

Agenda 2030 i praktiken – digital världskarta
Global Utmaning

2 år sedan

Vi har tolv år på oss att uppfylla de globala målen innan Agenda 2030 löper ut. Det är stora åtaganden men inte mycket tid. För att målen ska kunna genomföras, både lokalt som globalt, är det dags att visa på hur dessa åtaganden praktiseras. Nu lanserar Global Utmaning en digital världskarta som visar människorna bakom de verkliga insatserna.

– De organisationer vi lyfter i kartan visar på hur man kan gå från ord till handling. Om vi vill  att #metoo ska leda till #wedo måste vi förbättra kvinnors vardagsvillkor. Feministisk stadsplanering är ett utomordentligt bra verktyg för det, säger Elin Andersdotter Fabre på Global Utmaning.  Till exempel, planera en stad för tjejer och den kommer fungera för alla.

Kartan ska inspirera och visa unga människor att det faktiskt är möjligt att bemöta de hållbarhetsutmaningar vi står inför. Några av de viktigaste målen för en hållbar omställning är de om hälsa och uppväxtvillkor, unga, flickor och kvinnor, allt mer växande städer och ojämlikhet. Initialt lyfts därför goda exempel utifrån #UrbanGirlsMovement, men med tiden kommer exempel på genomförande av alla de globala målen lyftas in.

När städerna växer, är det tydligt att kvinnors och barns behov inte tillfredsställs. Det gäller i alla länder. Om staden istället planeras och byggs för unga tjejer, kommer den fungera för alla. Det är detta budskap som genomsyrar kartans exempel på feministisk stadsutveckling, vilka kommer lyftas fram i detta projekt tillsammans med människorna bakom arbetet, som i många fall är unga kvinnor. Det ger oss möjlighet att se världen genom deras ögon.

Exempel från Delhi till Los Angeles

Initialt fokuseras exemplen på unga, tjejer, ojämlikhet och städer, som lyfts i tankesmedjans #UrbanGirlsMovement, men med tiden ska goda exempel utifrån alla målen i Agenda 2030 lyftas in.

I Indien har kampanjen #pinthecreep blivit populär och har i dag 177.000 följare på Twitter. Genom att indiska kvinnor anger var i staden de blivit sexuellt ofredade, kan organisationen SafeCity India, dra slutsatser om de platserna. Är det dåligt upplysta? Få poliser i området? Eller beror det på något annat att platsen är osäker?

Idag påbörjar tankesmedjan en kampanj på FacebookTwitter och Instagram Vi vill uppmärksamma att fokus på unga, tjejer, ojämlikhet och städer kommer vara avgörande för att nå de globala målen till 2030, både i Sverige och globalt. Från #metoo till #wedoFölj oss och dela!

 

Läs mer om de goda exemplen på genomförande av de globala målen i kartan 

 

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *