Meny

Fem snabba reflektioner om riksdagsvalet

Fem snabba reflektioner om riksdagsvalet
Analyspost
Global Utmaning

1 år sedan

Det har bara gått några dagar sedan vallokalerna stängde i söndags kväll. Vi bad några personer knutna till tankesmedjan Global Utmaning dela med sig några tankar som svar på frågan ”hur tänker du om läget efter riksdagsvalet?” 

Mats Svegfors, Senior Rådgivare, Global Utmaning, bl.a. tidigare VD för Sveriges Radio och ordförande i Ansvarskommittén

  1. Uppenbart bör det i en demokrati få någon betydelse – därmed verkligen inte sagt vilken – att nästan var femte väljare röstat på sd.
  2. Valutfallet är att rösterna fördelats jämnt  mellan ”konstellationerna”, oavsett några tusen röster hit eller dit. Det är den realitet som partierna främst borde förhålla sig till.
  3. Huvudfrågan för väljarna och landet är vilken politik som förs, inte vem som är statsminister.
  4. Turerna och spelet är oväsentliga för väljarna och landet. I det medialiserade samhället tenderar allt att förvandlas till dokusåpor. Därvidlags möts medie- och snäva partiintressen.
  5. Turerna är ointressanta. Detsamma gäller om det tar en, fyra eller åtta veckor innan en ny regering är klar.

Kristina Persson, Grundare och styrelseledamot, Global Utmaning, f.d. Framtidsminister

Skönt att SD inte blev större än 18 %! Det var min första reaktion. Å andra sidan, hur är det möjligt att ett parti som är främlingsfientligt, EU-fientligt, kvinnofientligt, klimatfientligt och med en politik som skulle betyda ett avskaffande av arbetsmarknadspolitik och välfärd attraherar nästan en femtedel av väljarkåren i Sverige? Med en partiledare som gillar Trump och Putin? Vilket underbetyg åt andra partier att de har låtit detta ske! Och om Alliansen verkligen vill regera med SDs stöd kommer de att tvingas svika många principer, värderingar och väljare. Det är min förhoppning att sammanbrottet kommer tillräckligt snabbt för att de inte ska hinna förorsaka så stor skada och att ett nytt, regerande block kan formeras av förslagsvis s+mp+lib+c. De skulle visserligen inte ha egen majoritet men kunna föra en politik med hoppande majoriteter som håller SD borta från makten. Och att denna konstellation tar fram sina bästa social-liberala, gröna och solidariska sidor så att de kan pressa tillbaka SD och ta Sverige in i fossilfri framtid med gott om plats för skapande och kreativitet. Ett blomstrande och utåtriktat Sverige som på nytt positionerar sig som ideal-landet framför andra.

Catharina Nystedt-Ringborg, Vice-ordförande, Global Utmaning

Hur förenar man, i sitt förhållningssätt, en respekt för de människor som röstat på SD, inte för att de är rasister utan för att de känner en djup oro för välfärden och framtiden, med en avsky för ett parti med rötter i nazismen, med järnrör i den politiska instrumentlådan och med rasism som sitt sätt att betrakta människan? Jag landar som så många andra i kritik mot de övriga partierna som inte har förmått möta dessa människors oro på ett tillräckligt trovärdigt sätt. Därför känner jag nu en viss optimism. Valresultatet kommer tvinga alla partierna att tänka nytt, utanför de gamla ramarna, att söka efter nya arbetssätt och samtidigt våga ta risk för det man tror på. I vårt land, där politikerna har varit så kloka att de enats om ett regelverk som i viktiga hänseenden ger ekonomin stabila förutsättningar på egen hand, borde man nu som politiskt parti våga driva den linje man tror är bäst för Sverige på lång sikt.

Tove Ahlström, Ny VD för Global Utmaning

Under valnatten utropar sig S, M, C, KD, SD och V som vinnare, alla med sin egen vinstvinkel på valresultatet. Med blomsterkvastar i händerna hyllas partiledarna på respektive scen. Jag sitter förundrat i TV-soffan. Visst, alla som slitit för att göra detta demokratiska val möjligt och kämpat för sin övertygelse förtjänar en eloge. Men, firandet görs i en anda av undertryckt besvikelse och förnekelse. Vi är lämnade med ett valresultat som inte är gynsamt för någon, utom möjligtvis SD, ett parti som i mycket representerar motsatsen till vad jag står för. Inget block har bra förutsättningar att leda Sverige. Missnöjet och rädslan framstår som valets enda riktiga vinnare. Konsekvenserna av fortsatt förnekelse av de mörka krafter som växer i Sverige skrämmer mig. Jag hoppas att våra politiker börja se sanningen i vitögat, erkänner att de behöver varandra för att lösa våra gemensamma utmaningar och börjar samarbeta på riktigt för Sverige och världens bästa.

Alexander Crawford, Avgående t.f. VD för Global Utmaning

Läget är fortsatt totalt ovisst och fullkomligt öppet. Många bedömare hade väl hoppats att väljarnas besked skulle ge en tydlig vägledning för hur Sveriges regering ska se ut, men så blev det inte. Polariseringen i landet är massiv (se bara kartor över valdistrikt i landsbygd resp storstad), och de etablerade partiernas förmåga att generera entusiasm och framtidstro måste ifrågasättas. Förhoppningsvis kan det stimulera lite politisk innovation på sina håll, innanför eller kanske hellre utanför dagens partier. Slutligen, som komplexitetsbejakare hoppas jag att svenskarna vågar stå emot förenklingspopulismens och enfrågesträskets lockelserop (oavsett vilken den där allt annat överskuggande frågan är).

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *