Meny

”Bostadsmarknaden fungerar inte”

”Bostadsmarknaden fungerar inte”
Global Utmaning

3 månader sedan

Det råder fortsatt ett stort underskott av bostäder i Sverige. ”Det är konsekvenserna av att vi saknat en bostadspolitik under lång tid”, säger Elin Fabre, programansvarig hållbara städer vid Global Utmaning, i intervju med Fastighetssverige.

Elin berättar sedan vidare om bister i den svenska bostadsförsörjningen. Att bara överlåta bostadsförsörjning till marknaden fungerar inte om alla ska kunna bo.

Samtidigt menar hon att politikerna börjar förstå hållbarhetsfrågorna kring stadsmiljön. Elin Fabre jobbar mycket med stadsutveckling och att inkludera svaga grupper i samhället. Det kan till exempel handla om tjejer från förorten.

Genom att företag och organisationer delar ytor kan kontorsytor minskas ned. Det här leder till en bättre effektivitet och utnyttjande.– En trend som har förstärkts i och med corona är att folk arbetar i ökad utsträckning hemifrån, säger Elin Fabre. Det är viktigt att se till att det håller i sig även när samhället öppnas upp igen.

Det här innebär att människor inte behöver resa lika mycket som tidigare. Folk får därmed mer tid över till annat och det får positiva konsekvenser för miljön.

En annan fråga är att butiksmiljöerna nu ställs om i rask takt. Inte minst gäller det här i centrala lägen.

– Många klarar inte att överleva. Det blir därför viktigt att se över företagsmodeller som tex delade ytor eller bostäder i anslutning till mindre lokaler, säger Elin Fabre.

Elin Fabre ansvarar för Global Utmanings program för hållbara städer. Hon arbetade tidigare med policyutveckling inom ramen för FN:s nya utvecklingsagenda med fokus på hållbar stadsutveckling. Elin Fabre har en bred erfarenhet av arbete med utvecklingsfrågor – demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och säkerhet från FN, Regeringskansliet och civilsamhället.

Texten är ett utdrag, läs artikeln i sin helhet på Fastighetssverige 

Ta gärna del av tankesmedjans pågående projekt på ämnet, En ny bopolitik för Sverige.
Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *