Meny

The Climate Emergency Plan

The Climate Emergency Plan
Global Utmaning

2 år sedan

I efterdyningarna av den varmaste sommaren som någonsin uppmätts av SMHI, efter omfattande skogsbränder i Sverige och i världen, efter ett riksdagsval där klimatet hamnat i skuggan av politiskt spel och inför FN:s klimattoppmöte COP 24 i Katowice, arrangerade tankesmedjan Global Utmaning, Romklubben och We don´t have time heldagskonferensen The Climate Emergency Plan – om lösningar, förhållningssätt och idéer på hur omställningen till klimatsmarta samhällen kan skalas upp, delas och omsättas i handling.

Ingmar Rentzhog, tankesmedjans ordförande och grundare av We don´t have time, inledde konferensen med en fabricerad brandövning. Det här är på allvar, sa Ingmar och menade att likt när brandlarmet går hemma, måste vi nu alla agera om planetens framtid skall räddas.

Konferensen arrangerades på Norrsken House och var flygfritt, d.v.s. ingen av deltagarna hade rest med flyg för att närvara. Istället medverkade över hälften av panellisterna via videolänk och utöver de 150 personer som följde konferensen på plats, tittade över 7000 personer live via sociala medier.

Att individer, politiker, företag och samhället i stort sätter upp tydliga mål för hållbarhet är avgörande, menade Anders Wjikman, styrelseledamot Global Utmaning och Hedersordförande i Romklubben. Tillsammans med Sandrine Dixson-Declève, ordförande Romklubben, presenterade han rapporten The Climate Emergency Plan – en handlingsplan för en klimatsmart politik.

För att omsätta kunskap till politisk handling krävs också verktyg och innovationer som underlättar omställningen. Tomer Shalit, grundare och vd för Map Launcher, presenterade just ett sådant. Map Launcher är en samlingspunkt för att visualisera klimatmål, mäta dess genomförande och utifrån informationen utveckla policy och relevanta handlingsplaner. Det är ett effektivt sätt att få en överblick över Sveriges, eller varför inte hela världens, klimatengagemang, sa Linda Söder, strategirådgivare på Vattenfall, som tillsammans med Jonas Allerup, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, medverkat i utvecklingen av verktyget och delade scen med Tomer.

Det är inte bara politiker som har ansvar för omställningen, även vanliga människor behöver ställa om till mer hållbara livsstilar. Om vi istället för att resa med flyg stannar på marken kan vi sänka våra utsläpp avsevärt, sa Maja Rosén som är initiativtagare till We stay on the ground som försöker samla 100 000 personer i ett gemensamt mål om att leva flygfritt 2019. Att enas i rörelser och gemensamma mål har visats sig vara en effektiv metod att väcka uppmärksamhet och skapa utrymme för handling. Ungdomsrörelsen This is Zero Hour, grundat av Jamie Margolin, är ett framgångsrikt exempel på påverkanskraften hos engagemang som mobiliseras kring ett gemensamt mål – i detta fall en mer klimatsmart politik.  Som en reaktion på omfattande skogsbränder och Trump-administrationens utträde ur Parisavtalet organiserade vi en klimatmarsch i Washington DC för att visa att unga förtjänar en bättre framtid, sa Jamie. Klimatmarscher arrangeras idag över hela världen och This is Zero Hour har utvecklat en plattform för klimatåtgärder där ungas perspektiv och behov står i fokus.

Det är lätt att inför klimatutmaningen känna hopplöshet eller till och med ångest. I sitt avslutningsanförande talade därför Tove Ahlström, vd för Global Utmaning, om betydelsen av framtidstro och kärlek. Vi måste känna kärlek till naturen, varandra och till oss själva, först då kan vi tillsammans finna nya lösningar på de utmaningar vi står inför, sa Tove och avslutade konferensen.

På konferensen medverkade också: Stuart Scott, grundare och vd för Transition University, Cathy Orlando, direktör Kanadas klimatlobby, Per Espen Stokenes, doktor i grön ekonomi vid Oslo University, CJ Palmer, grundare av Sustainable soundtracs och Sustainable mPact, och Catarina Rolfsdotter, moderator.

Se seminariet i efterhand. 

Omslagsfoto: Adam Johansson

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *