Meny

Dagens Samhälle: Integrationens goda exempel

Dagens Samhälle: Integrationens goda exempel
Global Utmaning

2 år sedan

Karin Alfredsson, journalist och författare gav i slutet av november ut rapporten ”Vägar till effektivare integration” på Global Utmaning, en studie med goda integrationsexempel från svenska kommuner. Den 19 januari skriver Alfredsson i Dagens Samhälle om studien: 

”På uppdrag av tankesmedjan Global Utmaning reste jag under några ­månader sommaren och hösten 2017 till ett antal svenska kommuner för att studera framgångsfaktorer. ­Berättelserna var olika – det är stor skillnad på ­Skellefteå och Botkyrka – men gemensamt har de duktiga kommunerna en obruten övertygelse om att invandring är av godo. Att de nyanlända behövs, i Sverige och i den egna kommunen.

I Åre är många till exempel mycket ­irriterade över talet om systemkollaps och statens ansvar för att ”lindra bördan” för landets kommuner. Där förstår man inte vad arbetsmarknadsminister Ylva Johansson talar om.  I Åre har man roligt. De nyanlända berikar kommunen.

Visst talar många om humanism och ­ansvar, men grundackordet är egennytta. I sin prognos fram till 2035 konstaterar Statistiska Centralbyrån att ”det är de utrikesfödda som beräknas stå för hela ökningen av personer i yrkesaktiv ålder.”

I vissa kommuner är arbetskraftsbristen redan i dag tydlig. Inom en tioårsperiod kommer en tredjedel av alla anställda i Krokoms kommun att gå i pension och till vissa byskolor är det svårt att rekrytera lärare. Till en sådan skola, i Nälden, åkte tre nyanlända praktikanter. Skolan förberedde sig på att låta dem sitta och prata och spela spel med eleverna. Men praktikanterna var två lärare och en rektor som ville prata didaktik med sina svenska kolleger, och kontakt uppstod. Kanske kommer dessa praktikanter att rädda skolan i Nälden?” Läs texten i Dagens Samhälle.

 

 

Foto: Braden Barwich/Unsplash.com

 

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *