Meny

Debatt: ”Läget lika allvarligt som andra världskriget”

Debatt: ”Läget lika allvarligt som andra världskriget”
Global Utmaning

11 månader sedan

”På onsdagen publicerades en artikel i tidskriften Bioscience där över 11.000 forskare larmar om att jorden har en akut klimatkris. Svenska Thomas Hahn vid Stockholms universitet är en av forskarna. – Politiker förstår inte att situationen är lika allvarlig som andra världskriget, säger han. 

Artikeln ”World Scientists’ Warning of a Climate Emergency” tar upp den pågående globala uppvärmningen, men med slutsatsen att ”den accelererar snabbare än de flesta forskarna hade räknat med”, skriver huvudförfattarna, de amerikanska ekologerna William Ripple och Christopher Wolf vid Oregon State University.

Författarna sparar inte på krutet när det gäller allvaret; tonen är alarmistisk. Enligt författarna måste forskare runt om i världen varna för alla katastrofala hot och säga som det är – ”planeten jorden står inför en nödsituation”.

Uttalandet får tyngd av över 11.000 underskrifter från forskare över hela världen, varav 163 är från svenska universitet och högskolor. Thomas Hahn är docent i ekologisk ekonomi vid Stockholm Resilience Centre på Stockholms universitet och håller med rapportförfattarna om att klimatkrisen är akut.

– Det är den, den som inte förstår det är inte uppdaterad. Därför har jag skrivit under. Jag vill stödja det alarmistiska budskapet om att det här är bråttom, säger han.

/…/ 

Nästa månad ska FN:s klimatmöte COP25  hållas i Madrid. Thomas Hahn säger att det självklart finns ett samband mellan tidpunkten för publiceringen och klimatmötet.

– Men jag tror inte den här rapporten är viktigast utan det är IPCC:s klimatrapporter. Den här är snarare ett rop på hjälp.”

Detta är ett utdrag, läs hela artikeln på DN.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *