Meny

Debatt: ”Låt barnen leda oss rätt i klimatfrågan”

Debatt: ”Låt barnen leda oss rätt i klimatfrågan”
Global Utmaning

5 månader sedan

”Människans hjärna är riggad för att reagera mot omedelbara hot på savannen, inte faror som klimatförändringarna som upplevs som långt borta i tid och rum. Låt därför barnens perspektiv leda oss rätt i hur vi svarar upp till klimatkrisen”, skriver Sofia Hammarstrand, senior rådgivare till Global Utmaning tillsammans med Frida Berry Eklund, talesperson Föräldravrålet och Sven Blomqvist, ordförande Läkare för Miljön i Göteborgsposten

”Nyligen publicerades FN:s klimatpanel IPCC:s rapport om vikten av att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader jämfört med 2 grader. En halv grad innebär enorma effekter på vår livsmiljö och våra barn. Det är lätt att tappa hoppet. Men det kan vi givetvis inte göra, för våra barns skull.

Luftföroreningar bedöms bli den vanligaste miljörelaterade orsaken till ökad barnadödlighet i världen år 2050 om inte kraftiga åtgärder vidtas. Barn är särskilt utsatta då de andas dubbelt så fort som vuxna och deras små kroppar har svårare att hantera mängden föroreningar de utsätts för.

/…/

Vi vill också lyfta fram de psykologiska effekterna där barn är två till tre gånger så mottagliga som vuxna för posttraumatisk stress i samband med väderrelaterade katastrofer. I Sverige oroar sig 80 procent av unga för klimatförändringarna.

Det är inte barnen som skapat klimatkrisen, det är vi som nu är vuxna. Därför är det vårt moraliska ansvar att nu agera kraftfullt.

Människans hjärna är riggad för att reagera mot omedelbara hot på savannen, inte faror som klimatförändringarna som upplevs som långt borta i tid och rum. Låt därför barnens perspektiv leda oss rätt i hur vi svarar upp till klimatkrisen.

Här är tre konkreta saker varje politiker kan göra för att ge våra barn en klimatsäkrare framtid:

1. Sätt klimatmålen främst.Väg alla beslut mot vilken effekten blir på chansen att uppnå klimatmålen.

2. Verka för att skärpa klimatmålen i ljuset av den nya IPCC-rapporten.

3. Samarbeta partiöverskridande. Ta fram en superklimatplan med de bästa förslagen för att snabbt vända utsläppskurvan.

Vi ser fram emot en mandatperiod där fler politiker värnar våra barns framtid”.

Sofia Hammarstrand, ordförande, Sjukhusläkarnas Klimat och Hälsa-grupp, och senior rådgivare till Global Utmaning

Frida Berry Eklund, talesperson, Föräldravrålet

Sven Blomqvist, ordförande, Läkare för Miljön

Texten är ett utdrag. Debattartikeln går att läsa i sin helhet i Göteborgsposten. 

Foto: Annie Spratt, Unsplash

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *