Meny

Debattreplik: Dags att ge plats åt trähusen

Debattreplik: Dags att ge plats åt trähusen
Global Utmaning

3 år sedan

Malin Löfsjögård skriver i Dagens Samhälle en replik på vårt idéinlägg om att bygga en halv miljon bostäder i trä. Vi hävdar att det kan medverka till att lösa många frågor. Minskad energiåtgång, högre grad av industrialisering, fler arbetstillfällen i regioner med lägre sysselsättning mm. Till detta för vi ett resonemang att bygga stad i stället för bostäder genom att nyttja kollektivtrafiklägen och bygga i etapper som gynnar social integration. Den stora utmaningen är att få fram billigare bostäder till grupper som idag inte kan studera där de vill, inte kan flytta till ett mer passande jobb etc. Vi pekar på en rad gynnsamma effekter inte på någon universallösning.

Vår artikel oroar betongindustrins vd trots att hela 88,6 procent av alla flerbostadshus är uppförda i betong (att jämföra med trä: 8,9 procent och stål: 2,6 procent). När regeringen för några år sedan vill främja trähusbyggandet uppvaktades jag en lobbygrupp som hade uppdrag av betongindustrin att hitta motargumenten. Gruppen hade svårt med det erkände de. Men deras förtröstan stod till en konservativ och innovationsfattig byggbransch …

Betongindustrins vd anser att man inte kan generalisera vad gäller energiåtgång i byggprocessen. Tror hon inte på oss, oberoende forskare med fler inom ekonomi, samhällsplanering, byggande mm kan vi hänvisa till en aktuell källa. IVA belyser i rapporten ”Klimatpåverkan från byggprocessen” (2014) klimatbelastningen vid produktion av flerfamiljshus i betong. Belastningen är lika stor i byggprocessen som vid drift av huset under 25 år. Jämför vi uppförande av ett genomsnittligt småhus i trä (på betongplatta) på 120 m2 är belastningen knappt 20 ton per hus, i motsvarande byggnadsyta i ett flerbostadshus i betong är belastningen 66 ton. Grattis om betongens utsläpp reducerats med 20 procent!

Att småhus är billigare per m2 är väl känt – trots att de har mer tak- och ytterväggsyta per bruksarea. Orsaken är den långt gångna industrialiseringen. Med industriella metoder krävs också kortare inskolning i yrket. Bristen på byggarbetskraft ses som ett av de stora problemen när vi ska bygga så mycket mer per år.

Betong-vd är bekymrad över att vi kanske går mot ett fuktigare klimat. Vi ber henne fundera över varför rätt byggda trähus kan stå sig i 300 år? Och varför vi ska elda på med mer CO2 för att fuktsäkra fasaderna?

Vi fördjupar gärna diskussionen. Välkomna till Global utmanings trähusseminarium i Almedalen!

Carl Johan Engström, professor KTH och senior rådgivare Global Utmaning

 

Kommentarer

2 comments

  • Hej
    Jag tog med intresse del av er argumentation för trähus och ställde frågan till politiker i Byggnadsnämnden i Kristianstad om de var beredda att satsa på trähus. Men svaret jag fick var att underhållet av trähus blir för dyrt. Vad svarar jag på det?
    mvh
    Jan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *