Meny

Erfarenhetsutbyte i Botkyrka

Erfarenhetsutbyte i Botkyrka
Global Utmaning

1 år sedan

Hur kan medborgare organisera sig och påverka sin närmiljö i en hållbar riktning? Det vet rörelsen SDI, Slum Dwellers International som besökte Stockholm i förra veckan. Organisationen är verksam i nära 7000 slumområden över hela världen, och har utvecklat verktyg och strategier som stöd för fattigas tillgång till beslutsfattande och genomförande inom inkluderande stadsutveckling.

Under  SDI:s Stockholmsbesök genomfördes en rad workshops – “SDI Stockholm Sessions”. Bland annat anordnade man tillsammans med innovationscentret Changers Hubs, Sida och Global Utmaning en community workshop i Alby, Botkyrka. Under workshopen lyftes erfarenheter från den lokala och internationella kontexten. Att ge ungdomar lika möjligheter att förverkliga sina idéer och påverka sin framtid, oavsett var de kommer ifrån, var det centrala temat. Workshopen ledde till en diskussion om vad de två organisationerna kan lära av varandra för att skapa mer inkluderande städer.

Under SDIs Stockholmsbesök diskuterades även vad Sverige kan lära från gräsrötter i utvecklingsländer, på ett seminarium som arrangerades av Sida och SKL. Framförallt handlar det om kunskap om hur individer kan organisera sig för att få större genomslagskraft även inom områden där man står långt ifrån makthavarna, hur gräsrotsorganisationer kan bli en stark samhällskraft genom att samla data om sitt område eller tom samla ihop den finansiella startplåten för viktiga utvecklingsinitiativ.

SDI är verksamma i 32 länder, 488 städer och i över 6 750 informella bosättningar eller slumområden. Under åren har SDI-nätverket utvecklat verktyg och strategier som stöd för fattigas tillgång till beslutsfattande och genomförande inom inkluderande stadsutveckling. Varje dag, runt om i världen, bekämpar en miljard sluminvånare fattigdom, vräkningar, segregation och klimatförändringar. När människor kommer samman, har dessa samhällen möjlighet att skapa förändringar i stor skala.

Läs mer om SDI

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *