Meny

Har ekonomerna haft fel – är faran för en bankkris över?

Har ekonomerna haft fel – är faran för en bankkris över?
Global Utmaning

3 år sedan

Välkommen till ett seminarium 5 december om skuldsättningen och riskerna för en ny bankkris där Stefan Ingves, Riksbankschef medverkar.

Många ekonomer oroar sig för den fortsatta uppbyggnaden av privat skuldsättning både i Sverige och internationellt. De menar att mer måste göras för att undvika återkommande finanskriser. Federel Reserves ordförande Janet Yellen har nyligen varnat, Bank of England har i en rapport gett uttryck för samma oro liksom Stefan Ingves, Riksbankschef.

Utlåningen till hushållen i Sverige fortsätter att stadigt öka med sju procent i årstakt och utlåningsstocken ökar något, trots amorteringskrav. Nya siffror från SCB väntas 27 november. Innehåller de det omtalade trendbrottet?

Internationella Valutafonden, OECD, EU-kommissionen och flera andra internationella institutioner har uppmanat Sverige att börja avskaffa ränteavdragen för att minska riskerna för en ny bankkris, men politikerna har inte lyssnat. Den fråga som kommer att ställas är om politikerna gjort rätt? Har ekonomerna överdrivit riskerna? Är faran över?

 5 december
15.00–17.00
Visions lokaler, Kungsgatan 28 A

OSA här

PROGRAM:

Inledning
Ulf Dahlsten, ordförande i Global Utmanings Samhällsekonomiska råd samt gästprofessor vid LSE, London School of Economics

Huvudtalare
Stefan Ingves, Riksbankschef

Kommentarer och efterföljande diskussion
Lars Jonung, seniorprofessor, Lunds universitet
Louise Andrén Meiton,  journalist SvD
Fredrik Olovsson, ordförande i Riksdagens Finansutskott, Socialdemokraterna
Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson, Moderaterna

Frågor från publiken 

Välkommen!

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *