Meny

Ingmar Rentzhog ny ordförande för Global Utmaning

Ingmar Rentzhog ny ordförande för Global Utmaning
Global Utmaning

2 år sedan

På tankesmedjans årsmöte torsdagen 24 maj valdes Ingmar Rentzhog till ny ordförande för Global Utmaning. Han har en bakgrund inom finansiell kommunikation och har vigt sin tid åt att bekämpa klimatförändringarna, genom initiativet We Don’t Have Time.  

Under årsmötet välkomnades även tre nya styrelseledamöter; Kristina Persson, grundare av Global Utmaning, Johan Lindholm, förbundsordförande för fackförbundet Byggnads och Petter Skogar, Förbundsdirektör KFO.

Samtidigt avtackades tidigare styrelseordförande Lennart Båge för sina insatser på Global Utmaning. Lennart Båge gick med i styrelsen 2012, och har varit ordförande sedan 2014. Årsmötet tackade även av ledamötena Håkan Feuk, Pernilla Bonde och Leif Hanson.

Vi ställde några frågor till Ingmar Rentzhog, om vem han är, vad han gjort tidigare och hans syn på Global Utmanings roll:

Hej Ingmar och välkommen som ordförande! Vem är du och vad har du för bakgrund?

”Jag är en 39-årig trebarnspappa från Jämtland, bosatt i Enskede med min familj. När Donald Trump vann valet i USA i november 2016 fick jag insikten att ingen världspolitiker kommer lyckas hantera de utmaningarna vi står inför och började då fundera på vad jag kan själv kan bidra med. Slutsatsen blev att helt byta bana och bransch. Jag har nu sålt mitt bolag inom finansbranschen för att frigöra tid till att jobba heltid med de globala utmaningarna. Jag brinner särskilt för klimatutmaningen och är även en del av Al Gores Climate Reality nätverk, där jag sitter med i den europeiska policy task-force gruppen för att påverka politiker på EU nivå i syfte att snabba på omställningen.

Förutom ett antal styrelseuppdrag inom finansbranschen arbetar jag som VD för start-upen WeDontHaveTime.org, vars syfte är att bygga världens största sociala nätverk, för att få världens makthavare att förstå att vi inte har tid att vänta. Omställningen till ett hållbart samhälle måste börja idag och jag är övertygad om att om alla de som delar denna oro runt om i världen går samman så kommer det utgöra den kritiska massan som får saker att hända på riktigt. Vi måste agera innan det är för sent.

Jag har tidigare arbetat i finansbranschen i 16 år. Jag märkte snabbt att finansbranschen låg långt efter andra branscher då det kom till att kommunicera begripligt. 2004 startade jag Sveriges första kommunikationskonsultbyrå inriktad på finansbranschen – Laika Consulting. Där var jag vd och huvudägare till och med april i år.”

Vilken roll ser du att en tankesmedja som Global Utmaning har i omställningen mot hållbara samhällen?

”Frågorna kring hållbarhet och demokrati är komplexa och det finns inga enkla svar. Tankesmedjan Global Utmaning har en mycket viktig roll att fylla för att både förklara och skapa opinion kring dessa frågor, men även för att peka på de konkreta lösningar som redan idag finns tillgängliga. Och samtidigt vara med och bidra till att återigen införa ett visionärt tänkande i vårt samhälle. Utan långsiktiga mål är det svårt att vinna och skaffa sig den framtid vi vill ha. Sverige har historiskt varit mycket duktigt på detta, men jag skulle vilja sticka ut hakan och påstå att i dagens politiska klimat så saknas nästan denna diskussion helt och hållet oavsett politisk färg. Här spelar Global Utmaning en viktig roll. Behovet kommer bara bli större i den framtid vi tillsammans har att möta bestående av mycket stor osäkerhet och en ännu snabbare förändringstakt än vad vi hittills sett och erfarit. För en sak vet vi. Den nära framtiden kommer se helt annorlunda ut och vi kommer behöva kunskap, eftertanke och visioner mer än någonsin.

Jag blev mycket smickrad då jag fick frågan av valberedningen om att ta över som ordförande i Global Utmaning. Som Sveriges enda politiskt oberoende tankesmedja med ett av Nordens största nätverk av seniora rådgivare är det en fantastisk plattform att verka från.”

 

Foto: Joel Ahlgren

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *