Meny

Internationell lansering av antologi på Tunis Forum on Gender Equality

Internationell lansering av antologi på Tunis Forum on Gender Equality
Global Utmaning

10 månader sedan

Ett jämställt samhälle är inte bara en rättvisefråga. Ökad jämställdhet kan även påskynda samhällets utveckling, tillväxt och välstånd. Idag lanserar Global Utmaning antologin Women Leaders – Empowering Future Generations under Tunis Forum on Gender Equality i Tunisien.

Forumet äger rum 24-26 april och ska resultera i inspel till nästa års FN-förhandlingar av nya jämställdhetsriktlinjer inom den s.k. Pekingplattformen. Deltar gör Anna Collins-Falk, internationell koordinator, Jämställdhetsmyndigheten, Yvonne Anyango, vd, Cooperation Arena for Sustainable Development in Africa (CASDA), Donia Kaouach, vd, tankesmedjan Tunisiennes Fières som samlar kvinnliga Tunisiska ledare, Stella Agara, grundare av Africa Youth Empowerment Atilier (AYEA) Trust, och Tove Ahlström, vd, Global Utmaning.

”Majoriteten av investerare är män och tenderar att investera i manligt grundade bolag. Idag får bolag startade av kvinnor endast 2 procent av riskkapitalet. Vi behöver nya former av ledarskap som är långsiktiga, tar ansvar för kommande generationer och för en välmående planet” säger Tove Ahlström, vd på Global Utmaning.

Antologin är skriven av 13 framstående kvinnliga entreprenörer, investerare, generaldirektörer, tech-profiler, politiker, och forskare, från bland annat Atomico, Changers Hub, Plan International Sverige, Summa Equity, Reach for Change, Göteborgs universitet och Sverige Riksdag.

”Att uppnå jämställdhet är en långsam process. Därför är det ännu viktigare att lyfta fram goda exempel för att inte förlora perspektiv på de enorma framsteg vi sett under de senaste decennierna. Antologin pekar på utmaningarna, lyfter förebilder, och konkreta åtgärder för att öka jämställdhet, främst inom arbetslivet. Vi hoppas att den både ska inspirera och vara ett stöd till beslutsfattare i framtagandet av nya jämställdhetsriktlinjer, nationellt som internationellt” säger Rosanna Färnman, redaktör och programansvarig för Hälsa & Välfärd på Global Utmaning.

Vi sänder seminariet digitalt och publicerar rekommendationer från forumet i efterhand. Den svenska lanseringen av antologin äger rum den 5 juni på Kulturhuset Stadsteatern, i samarbete med Forum/Debatt.

Ladda ner antologin här
Länk till pressmeddelandet

Läs mer om tankesmedjans rundabordssamtal med Melinda Gates om kvinnligt entreprenörskap, sociala innovationer och jämställdhet här.

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *