Meny
EU: Fix it or exit?

EU: Fix it or exit?

Datum: 2019-03-05 till 2019-03-05

Tid: 17:30 - 18:30

Plats:

Under Fontänen, Kulturhuset Stadsteatern

Berlinmurens fall 1989 sågs som ett tecken på att drömmen om ett enat och fredligt Europa var möjligt att förverkliga genom EU. Men den ekonomiska utvecklingen gick i otakt och trettio år senare präglas den europeiska gemenskapen av en tilltagande nationalism. Brexit har blottat den bristfälliga förankring som EU har hos medborgarna, och efter flyktingströmmarna 2015 har EU:s förmåga att agera samlat ytterligare brustit. Omvärldens respekt för EU:s konsensussökande politik i syfte att nå gemensamma och långsiktiga lösningar har förändrats. Något som nyligen tog sig uttryck i president Trumps nedgraderigering av Amerikanska EU-diplomaters status.

Onsdagen, 5 mars
17.30–18.30
Under Fontänen, Sergels Torg
Kulturhuset Stadsteatern
Fri entré
(Ingen anmälan krävs)
Event

Samtidigt verkar lockelsen hos Brexit ha avtagit. Gula västarna ställer upp i EU-parlamentsvalet, och Sverigedemokraterna meddelade nyligen att de överger planerna på en ‘Swexit’. Börjar euroskeptiska partier nu se värdet av att driva nationalistiska agendor i överstatliga organisationer? Vad händer med europasamarbetet när en allt större andel av dess parlamentariker motsätter sig EU:s roll och funktion? Vilka vinner och vilka förlorar på ett försvagat EU? Och vilket EU är det som håller på att ta form i skuggan av Brexit? Vad gäller – ’Fix It’ eller ’Exit’?

Välkommen till det artonde samtalet i Global Utmanings och Kulturhuset Stadsteaterns serie om framtidsfrågor. Under ledning av Birgitta Englin, senior rådgivare på tankesmedjan Global Utmaning och med hjälp av en rad framstående experter undersöker vi lösningar på globala och komplexa samhällsfrågor.

Varmt välkommen!

Medverkande:

Allan Larsson 
Fd. Finansminister och senior rådgivare, Global Utmaning

Noura Berrouba
Governing Body Member, European Youth Parliament och Future Thinker, Global Utmaning

Fler medverkande tillkommer.

Foto: Pixabay