Meny
EU-ramverk för en blomstrande planet

EU-ramverk för en blomstrande planet

Datum: 2019-03-09 till 2019-03-09

Tid: 14:00 - 17:00

Plats:

Townhall, Norrsken House, Birger Jarlsgatan 57c

Den 23-26 maj går medlemsländerna till EU-parlamentsval. Klimat och hållbarhet behöver ligga högt på agendan om unionen skall lyckas ställa om till en hållbar framtid.  

Global Utmaning och Klimatriksdagen bjuder in till en dag om de grundläggande frågorna för en klimatomställning av EU. Vad behövs för att EU:s klimatpolitiska ramverk ska kunna skärpas redan under den kommande mandatperioden? När måste EU nå netto-nollutsläpp för att nå Parisavtalets ambitioner? Vad är EU:s ansvar, och vad behövs för att enskilda stater ska kunna gå före? Vilka styrmedel och investeringsresurser kan EU mobilisera? De senaste årens politiska debatt i EU har dominerats av Brexit och migrationskris. Nu står vi inför en tid då EU och det globala samfundet behöver vidta kraftfulla åtgärder för att hantera en av mänsklighetens verkliga ödesfrågor: klimathotet och hotet mot den biologiska mångfalden. EU: nuvarande klimatmål tar sikte på 2030, och en ny strategi för tiden fram till 2050 ska presenteras senast 2020. Det är en bit på väg men inte tillräckligt. Forskningen är tydlig: för att klara Parisavtalets mål, och särskilt att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader, krävs genomgripande utsläppsminskningar redan innan 2030.

Fika-mingel i pausen.
Fri Entré
Anmäl dig här

Medverkande

Anders Wijkman, Hedersordförande Romklubben och Senior rådgivare Global Utmaning Caroline Westblom, Naturskyddsföreningen,
Noura Berrouba Styrelseledamot European Youth Parlament och future thinker Global Utmaning
Niklas Harring, forskare miljöopinion och miljöpolitik, Göteborgs Universitet.

Ytterligare medverkande tillkommer.

Temadagen webbsänds här.

Foto: Pixabay