Meny
EU-ramverk för en blomstrande planet

EU-ramverk för en blomstrande planet

Datum: 2019-03-09 till 2019-03-09

Tid: 14:00 - 17:00

Plats:

Townhall, Norrsken House, Birger Jarlsgatan 57c

Den 23-26 maj går EU-länderna till EU-parlamentsval. Klimat och hållbarhet behöver ligga högt på agendan. Klimatriksdagen och Global Utmaning bjuder in till en dag om de grundläggande frågorna för en klimatomställning av EU.

Den politiska debatten inom EU har de senaste åren dominerats av Brexit, ekonomi och asyl- och migrationspolitik. Men vi står inför ett decennium där EU och det globala samfundet behöver ta kraftfulla steg för att möta mänsklighetens ödesfrågor för framtiden: klimathotet och hoten mot den biologiska mångfalden.

EU har klimatmål och direktiv med sikte på 2030 och tar just nu fram en strategi med sikte på 2050. Det är en bit på väg men inte tillräckligt. Forskningen är tydlig. För att klara Parisavtalets mål, och särskilt strävan att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader, krävs genomgripande utsläppsminskningar redan innan 2030.

Vilka systemförändringar behövs? Vad behövs för att EU:s klimatpolitiska ramverk ska kunna skärpas redan under den kommande mandatperioden. När bör EU nå netto-noll utsläpp för att nå Parisavtalets ambitioner?  Vad ligger på EU, och vad behövs för att enskilda stater ska kunna gå före? Vilka styrmedel och investeringsresurser kan EU mobilisera?

Medverkande

Anders Wijkman, Hedersordförande Romklubben och Senior rådgivare Global Utmaning Caroline Westblom, Naturskyddsföreningen,
Noura Berrouba Styrelseledamot European Youth Parlament och future thinker Global Utmaning
Niklas Harring, forskare miljöopinion och miljöpolitik, Göteborgs Universitet.

Ytterligare medverkande tillkommer.

Temadagen webbsänds här.

 

Foto: Pixabay