Meny
Global Utmaning på Sigtuna Litteratturfestival

Global Utmaning på Sigtuna Litteratturfestival

Datum: 2016-08-27 till 2016-08-28

Plats:

Stora gatan 33, Sigtuna

Global Utmaning medverkar på Sigtuna Litteratturfestival med två seminarier om klimatet och Europa. Läs mer om festivalen http://sigtunalitteraturfestival.se/

Välkommen!

Klimatdystopiernas tid

Klimatmötet i Paris må ha levererat ett avtal som slöts mellan 196 länder. Nya teknologiska lösningar må möjliggöra snabb framväxt av förnybar energi. Nya mer miljövänliga livsstilstrender må växa sig allt starkare. Men den övergripande bilden av klimat- och miljöläget är och förblir dyster.

Flera aktuella böcker tecknar en mörk bild av samtid och framtid, i skuggan av de alltmer påtagliga effekterna av klimatförändringarna. Människor tvingas på flykt eller dör, samhällens levnadsvillkor förändras och civilisationer hotas, inklusive vår egen. Två aktuella författare på detta tema är Therese Uddenfeldt, med boken ”Gratislunchen. Eller varför det är så svårt att förstå att allt har ett slut”, och David Jonstad, med boken ”Jordad. Enklare liv i kollapsens skugga”. Dessa två möts i detta samtal, tillsammans med Staffan Laestadius, professor i industriell ekonomi vid Kungl Tekniska Högskolan. Samtalet leds av Alexander Crawford, Global Utmaning. 

Ett samarrangemang mellan Sigtuna Litteraturfestival och den oberoende tankesmedjan Global Utmaning. 

Medverkande: 

Therese Uddenfeldt

David Jonstad

Staffan Laestadius

Samtalet leds av Alexander Crawford

Lördag 27 augusti kl. 14.00-14.45, i Sigtunastiftelsens bibliotek

Vad händer med Europa?

Vad är det egentligen som händer i Europa? Vad gör EU när barn kryper under taggtråd med sina föräldrar och möts av tårgas i Ungern, eller när lastbilar med döda kroppar hittas i Österrike? När liksäckar radas upp på grekiska paradisöar? I kölvattnet av flyktingkrisen och en vacklande ekonomi växer sig nationalistiska strömningar allt starkare på många håll i Europa. I Ungern och Polen väljs på demokratisk väg nationalistiska regeringar, som gör om konstitutionen och ökar den politiska kontrollen över medierna och de intellektuella. Europa och EU står inför ovanligt många utmaningar. 1995 gick Sverige med i EU, men vilken roll har Sverige haft och har i det Europeiska projektet? Kan man i dag tala om ett ”enat” Europa? Vad har vi egentligen gemensamt och är det värt att samarbeta? Hur skulle det vara om EU föll samman?

Medverkande: 

Allan Larsson, tidigare finansminister och aktuell med boken Min Europeiska resa 

Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot och tidigare EU-minister. 

Samtalet leds av Alexander Crawford.

Ett samarrangemang mellan Sigtuna Litteraturfestival och den oberoende tankesmedjan Global Utmaning. 

Söndag 28 augusti Kl 10:30 – 11:15, Stora Brännbo Hotell