Meny
Konferens om Hållbart Byggande

Konferens om Hållbart Byggande

Datum: 2018-11-23 till 2018-11-23

Tid: 13:00 - 16:30

Plats:

Arbetsgivarföreningen KFO,
Klara Södra Kyrkogata 1

Alla ska ha möjlighet till en egen bostad, men idag råder det bostadsbrist, särskilt i Stor-Stockholm. Det byggs, men det byggs för lite, för stort och lyxigt och i cement. Störst brist är det på mindre hyresrätter och värst drabbade är de 200 000 unga som längtar efter att få flytta hemifrån. Studier visar att unga lagar mindre mat hemma, vill hellre ha hållbarhet än lyx samt efterfrågar kollektivtrafik och bilpooler i stället för att behöva äga en egen bil.

För att möta efterfrågan måste nya livsstilsmönster och byggnadstekniker tillgodoses när vi planerar för mindre bostäder som är hållbara, kostnadseffektiva och möter behoven hos dagens unga. Kan trästäder vid spårbundna stationer runt Mälaren vara en del av lösningen?

Välkommen till en eftermiddagskonferens om Hållbart Byggande med efterföljande mingel arrangerat av Linnéuniversitetet i samarbete med Centret för Filosofi i Natur- och Socialvetenskaper vid London School of Economics och tankesmedjan Global Utmaning.

Fredagen 23 november
13.00-16.30 + efterföljande mingel

Arbetsgivarföreningen KFO,
Klara Södra Kyrkogata 1
Anmälan

Program:

13.00 KOMMUNERNA BYGGER INTE FÖR EFTERFRÅGAN
Kommunerna bygger för stort och för dyrt och har svag kunskap om den verkliga efterfrågan.
Inledare: Hanna Wiik, statsvetare, förvaltningschef på tillväxt- och regionplaneförvaltningen, Stockholms läns landsting, och regeringens utredare av kommunernas bostadsförsörjningsansvar.
Kommentarer: Emma Ringqvist, ordförande, jagvillhabostad.nu

13.30 VISION: 50 000 BOSTÄDER I TRÄSTÄDER RUNT MÄLAREN
Presentation av rapporten Bygg 50 000 lägenheter i täta stadsmiljöer vid spårbundna stationer i Storstockholm.
Inledare: Magnus Silfverhielm, Seniorprofessor Linnéuniversitetet; Ulf Dahlsten, Gästprofessor vid London School of Economics och styrelseledamot Global utmaning.
Kommentarer: Emelie Grind, Samhällsbyggnadsdirektör Järfälla kommun.

14.20 GAMLA LIVSSTILSSTUDIER TILLÅTS FORTFARANDE STYRA BYGGANDET
Samtal om förändrade konsumtionsvanor och varför vi behöver veta mer om de verkliga behoven.
Talare: Sara Hyltén-Cavallius, arkitekt, lektor och forskare i projektet Boende och bostadsutveckling för stärkt tillväxt (BOOST) på Linnéuniversitetet.  Sara gör en delredovisning av projektet : Dela drömmar, dela bo 

14.50 FINANSIERA HÅLLBART BYGGANDE
Talare: Roger Kagstedt, finansieringskonsult.

15.00 HUR BYGGA I TRÄ?
Perspektiv på byggherrens och investerares perspektiv på byggande i trä och presentation av strategi för industriellt byggande i trä.
Talare: Johan Ahldin, Styrelsens ordförande Svenssons i Lammhult; Mikael Eliasson, VD på Svenskt Trä.

15.30 HUR FÅR VI FART PÅ HÅLLBART BYGGANDE SOM SVARAR MOT EFTERFRÅGAN?
Talare: Dennis Wedin, Bostads- och fastighetsborgarråd Stockholm,Moderaterna; Leif Nysmed, riksdagsledamot för Socialdemokraterna; Hanna Wiik, statsvetare, förvaltningschef på tillväxt- och regionplaneförvaltningen, Stockholms läns landsting, och regeringens utredare av kommunernas bostadsförsörjningsansvar; Anders Wijkman, ordförande i Romklubben och i Miljömålsberedningen; Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS Facket; Johan Ahldin, entreprenör; Jessika Szyber, affärsutvecklingschef Stora Enso.

16.30 Mingel 

Organisatörer:
Magnus Silfverhielm, Seniorprofessor Linnéuniversitetet
Dr Ulf Dahlsten, Gästprofessor vid London School of Economics och styrelseledamot Global utmaning.

Vi hoppas att du har möjlighet att delta. Vänligen kontakta Magnus Silfverhielm eller Ulf Dahlsten om du har några frågor. Varmt välkommen!