Meny
Kulturhuset Stadsteatern: 459 dagar kvar till valet

Kulturhuset Stadsteatern: 459 dagar kvar till valet

Datum: 2017-06-07 till 2017-06-07

Tid: 17:00 - 18:30

Plats:

Kulturhuset Stadsteatern
Foajé 3

Enligt Youthonomics Global index hyser unga i Uganda mest optimism inför framtiden. Längst ner på samma lista ligger flera av världens rikaste länder som USA, Japan och Tyskland. Hur ska vi förstå den tid vi lever i? 459 dagar innan nästa svenska val vill vi undersöka några perspektiv på framtidstro.

Onsdag 7 juni
17.00–18.30
Foajé 3
Kulturhuset Stadsteatern
Fri entré
(Ingen anmälan krävs)

Allan Larsson, senior rådgivare vid Global Utmaning, menar i rapporten How can we understand the times we are living through? att samhällsutvecklingen går i långa vågor och det vi nu ser är slutet på en av dessa långa vågor. De bärande teorierna imploderade efter finanskrisen 2007-2008. Då nya teorier som ger riktning och mål för politik och samhällsutveckling saknas, skapas ett tomrum. Tomrummet fylls nu med nynationalism, protektionism och främlingsfientlighet.

Trots att konsekvenserna av klimatförändringarna kommer att vara förödande för framtida generationer så uteblir samtalet om  framtiden och debatten präglas istället av en populism som inte vill hantera globala utmaningar. Har Europas unga förlorat hoppet om framtiden? Är Macron den första i raden av politiska förnyare eller är han en dagslända?  Kan EU fortsatt erövra rollen som en stark aktör för ett globalt och fredligt samarbete? Eller är det alternativa fakta, populism och nationalism som kommer att prägla de europeiska demokratierna i framtiden?

Hur ska vi förstå den tid vi lever i? Vilken värld lever vi i? Vilka perspektiv saknar vi och vilka förtränger vi? Ett samtal om framtid, ansvar, hopp och vägval.

Välkommen till det  nionde samtalet i Global Utmanings serie om framtidsfrågor på Kulturhuset Stadsteatern. Under ledning av Birgitta Englin, senior rådgivare på tankesmedjan och med hjälp av en rad framstående experter undersöker vi lösningar på globala och komplexa samhällsfrågor.

Medverkande:
Allan Larsson
särskild rådgivare till Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker samt senior rådgivare, Global Utmaning

Bi Puranen
generalsekreterare för World Value Survey och samhällsforskare vid Institutet för Framtidsstudier

John Hassler
professor i Nationalekonomi, IIES, Stockholms universitet

Lin Lerpold
tillförordnad professor på Handelshögskolan i Stockholm och chef för Mistra Center for Sustainable Markets, MISUM

Alexander Crawford
processledare tankesmedjan Global Utmaning

Anton Alsander
projektmedarbetare civilsamhälle för tillit och demokrati på Forum

Sona Rashid
styrelseledamot Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU

Varmt välkommen!