Meny
Nya former av ägande – svaret på utmaningen med företag som står inför stupstocken

Nya former av ägande – svaret på utmaningen med företag som står inför stupstocken

Datum: 2019-07-02 till 2019-07-02

Tid: 08:00 - 09:00

Plats:

KFO-scen, Framtidsgränd (Rigagränd 1), 621 56 Visby, Sverige


Anmäl ditt intresse här.

Sverige behöver fler företag och fler företagare. Företag bidrar till lokal och regional tillväxt och utveckling. Det kooperativa ägandet ger den svenska livsnerven på landsbygden – och därmed hela landet – möjligheter att växa på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt. Även företag som står inför nedläggning får med denna företagsform chansen, genom att de anställda i företaget tillsammans kan ta över verksamheten och driva den vidare som ett personalägt kooperativ. Resultat: fortsatt drift, arbetstillfällen och utvecklingsmöjligheter.

Svensk Kooperation vill initiera en bred diskussion kring de möjligheter som öppnas upp om det blir enklare och finansiellt möjligt för anställda att bli hel- eller delägare i företag. Många andra länder skördar i dag frukterna av nytänkande på ägandeområdet, medan Sverige ligger långt efter. Varför har ett innovativt land som Sverige så svårt att ta till sig nya modeller för ägande? Hur ska Sverige bryta sig ur den sekelgamla konfliktytan mellan kapital och arbete för att ge plats för ett brett samtal kring nya former för hållbart ägande? Hur ser villkoren och förutsättningarna ut för olika ägarmodeller?

Välkommen till en frukostdebatt för att få igång ett samtal och öppna upp för några av de viktiga frågeställningarna, med målet att bjuda på ett insiktsfullt samtal om nya former för ägande.

Medverkande:

Tommy Ohlström, ordförande Kooperativa Förbundet
Sophie Nachemson-Ekwall, Senior rådgivare Global Utmaning, forskare bolagsstyrning och social hållbarhet, Stockholms Handelshögskola
Azadeh Rojhan Gustafsson, Socialdemokraterna
Lars Wennberg, Wennberg & Friends Advisory AB
Patrik Krassén, skattepolitisk expert Företagarna
Alexander Crawford, moderator

Arrangörer
Global Utmaning & Svensk Kooperation