Meny
Samtal: Migrationen, framtiden och välfärden

Samtal: Migrationen, framtiden och välfärden

Datum: 2016-03-16 till 2016-03-16

Tid: 17:00 - 18:30

Plats:

Foajé 3, Kulturhuset Stadsteatern

Den situation som Europa och Sverige befinner sig i kräver politisk handling för att de möjligheter som migrationen innebär på lång sikt ska kunna tas tillvara. Hur kan politiken bli mer långsiktig? Hur skapas förutsättningar för en lyckad integrationsprocess? Hur kan en fungerande gemensam europeisk migrationspolicy se ut?

Välkommen till ett lösningsorienterat samtal med bland andra Aida Hadzialic, Gymnasie- och kunskapslyftsminister, Lisa Pelling, utredningschef Arena Idé och Dona Hariri, föreläsare, programledare och grundare Jurister på Stockholms central.

 16 mars 2016

17.00-18.30 

Foajé 3, Kulturhuset Stadsteatern

Fri entré, ingen anmälan krävs

Tillsammans med Kulturhuset Stadsteatern bjuder tankesmedjan Global Utmaning in till ett samtal med ledande experter och tänkare om dagens migrations- och flyktingsituation i Sverige och Europa från ett individ, samhälls- och systemperspektiv. Centralt är hur integration kan vara en del i att möta utmaningarna inom migration, demografi och välfärd.

Samtalet tar sin utgångspunkt i Global Utmanings tidigare publikationer. I rapporten Moving Beyond Demographics diskuterar migrationsexperter policyalternativ för en europeisk migrationspolitik. Debattskriften #AllaBehövs lyfter invandringens positiva ekonomiska effekter.

Medverkande:

Aida Hadzialic, Gymnasie- och kunskapslyftsminister
Andrea Spehar, Universitetslektor i statsvetenskap och forskare vid Centrum för Europaforskning vid Göteborgs Universitet
Dona Hariri, föreläsare, programledare och grundare Jurister på Stockholms central
Lisa Pelling, utredningschef Arena Idé
Eva Sjögren, direktör Sieps
Gun-Britt Andersson, senior rådgivare Global Utmaning och vice ordförande Expertgruppen för Biståndsanalys
Shrikant Ward, sakkunnig Södertälje kommun
Bernd Parusel, expert på omvärldsenheten, Migrationsverket

Fler panelister tillkommer.

Global Utmaning är en fristående, oberoende och entreprenöriell tankesmedja som arbetar för långsiktiga lösningar på kriser i de ekologiska, ekonomiska och sociala systemen. Tankesmedjan har gett ut flera rapporter sedan 2009 inom migration med fokus på integration och de positiva ekonomiska effekter migrationen kan innebära. Läs mer om våra migrationsrapporter: http://www.globalutmaning.se/migrationsrapporter/