Meny
Kina, klimatet och säkerhetspolitiken

Kina, klimatet och säkerhetspolitiken

Datum: 2019-02-07 till 2019-02-07

Tid: 19:30 - 20:30

Plats:

Under Fontänen – den lilla runda byggnaden på Sergels Torg, Kulturhuset Stadsteatern.

Vad hände i världen medan vi väntade på en regering?

Efter en lång period av nationellt fokus på regeringsbildningen kan vi börja utforska Sveriges relation till världen utanför våra gränser. Hur ska vi förstå och förhålla oss till utvecklingen i Kina – det land i världen som förändrats mer än något annat under de senaste femtio åren.

President Xi Jinping har satt vetenskap och innovation som ledstjärna för Kinas utveckling som gjort landet till världens näst största ekonomi och bidragit till en socio-ekonomisk tillväxt utan motstycke.

Det ekonomiska undret har dock gått hand i hand med inskränkningar av mänskliga fri- och rättigheter och bidragit till ökade utsläpp och ohälsa. Kina släpper idag ut över en fjärdedel av världens samlade växthusgaser där svåra luftföroreningar och andra miljöproblem innebär allvarliga hälsorisker för dess medborgare.

Torsdagen, 7 februari
 19.30–20.30
Under Fontänen, Kulturhuset Stadsteatern
Fri entré
(Ingen anmälan krävs)
Event
 

Efter att Trump 2017 beslöt att lämna Parisavtalet välkomnade omvärlden ett ledarskap i Kina som tydligt deklarerade landets ambition att leda utvecklingen av förnybar energi och driva klimatfrågan både nationellt och internationellt. Så vilken roll spelar Kina för att vi ska klara 1,5° målet? Vilken betydelse har Kina för den geopolitiska balansen? I vilken riktning utvecklas det kinesiska samhället? Hur förhåller sig omvärlden till Kinas politiska utveckling? Hur förhåller sig Kina till omvärlden? Och vad kommer vår nya regering att behöva förhålla sig till?

Välkommen till det sjuttonde samtalet i Global Utmanings och Kulturhuset Stadsteaterns serie om framtidsfrågor. Under ledning av Birgitta Englin, senior rådgivare på tankesmedjan Global Utmaning och med hjälp av en rad framstående experter undersöker vi lösningar på globala och komplexa samhällsfrågor.

Varmt välkommen!

Medverkande:
Karl Hallding, Forskare Stockholm Environment Institute, Senior rådgivare Global Utmaning
Börje Ljungren, Ambassadör, Författare, Senior rådgivare Global Utmaning
Karolina Eklöw, Forskarassistent, SIPRI Climate Change and Risk

Fler medverkande publiceras inom kort.