Meny
Vilken typ av ledare behöver offentlig sektor för att bemöta komplexitet i vården?

Vilken typ av ledare behöver offentlig sektor för att bemöta komplexitet i vården?

Datum: 2019-07-01 till 2019-07-01

Tid: 17:00 - 18:00

Plats:

KFO-scen, Framtidsgränd (Rigagränd 1), 621 56 Visby, Sverige


Anmäl ditt intresse här.

Med anledning av den nyligen avslutade, Vinnova-finansierade förstudien Stockholm School of Governance som lanseras till hösten, bjuder Global Utmaning under Almedalsveckan in till seminariet: Vilken typ av ledare behöver offentlig sektor för att bemöta komplexitet i vården?

Hur hanterar våra myndigheter och organisationer en växande samhällskomplexitet? Och vad får det för konsekvenser om vi inte kan anpassa våra organisationer? Exempel vården!

Komplexiteten i samhället växer obönhörligt. Kraven ökar, förändringstakten likaså samtidigt som beroendeförhållanden blir allt tydligare. Våra organisationer är mycket sällan rustade för att möta dessa utmaningar. Människor och natur faller mellan stolarna. Ännu sämre blir det när gränsöverskridande samarbeten krävs för att möta ofta otydliga problemställningar. I slutändan är det ett ledarskapsproblem. Ett av flera exempel på detta är vårdsektorn. Vårdanalys kom i slutet av april ut med en rapport om hur staten skall kunna främja en bättre utbildning av chefer inom vården. Bland annat skriver man att systemförståelse hos chefer och medarbetare är en viktig förutsättning för att kunna bedriva en effektiv hälso- och sjukvård och för att genomföra utvecklingsarbete.

Mot bakgrund av studien om etablerande av en svensk School of Govermance diskuterar vi hur framtidens ledarskapsutbildning behöver se ut för att kunna möta en alltmer växande samhällskomplexitet.

Medverkande
Kajsa Westling, Vårdanalys
Peter Graf, Vårdbolaget Tiohundra
Emma Spak, SKL
Bengt Eliasson, Liberalerna
Vivianne Macdisi, Socialdemokraterna

Moderatorer
Kristina Persson, initiativtagare Stockholm School of Governance
Jonas Törnblom, projektsamordnare Stockholm School of Governance