Meny

Kan en donut rädda världen? Författarsamtal med Kate Raworth

Kan en donut rädda världen? Författarsamtal med Kate Raworth
Global Utmaning

1 år sedan

En av förra årets mest sålda och hyllade böcker kring hållbarhet och samhällsekonomi var Kate Raworths bok ”Donut Economics: 7 ways to think like a 21st Century economist”. Den innehåller en frän kritik av hur neoklassiska nationalekonomiska modeller kommit att bli alltför dominerande. Detta har blivit ännu mer problematiskt i ett läge där konventionellt ekonomiskt tänkande varken tar tillräcklig hänsyn till planetens gränsvillkor eller till behovet av hälsa, tillgång till vatten, mat och energi, och social trygghet och balans. 

Kate Raworths bok har precis lanserats på svenska, och i samband med detta ordnades ett kvällsseminarium på Kulturhuset Stadsteatern med författaren och Johan Rockström. Samtalet leddes av Global Utmanings tf vd Alexander Crawford. I ett fullsatt Studion fick 300 intresserade först lyssna på Kate Raworth berätta om upprinnelsen till hennes bok, inte minst hennes första möten med det banbrytande arbete kring planetens gränsvillkor (Planetary Boundaries) som Johan Rockström ledde från 2008 och framåt. Hon berättade också hur alltfler konventionellt skolade ekonomer inser behovet av om- och nytänkande.

I det efterföljande samtalet med Johan Rockström lyftes förstås fram hur stor utmaningen är att minska den konventionella ekonomiska tänkandets järngrepp över beslutsfattare. Men vissa progressiva företags hållbarhetsarbete lyftes också fram som inspirerande exempel. Som konstaterades, goda lösningar kan också växa exponentiellt, inte bara problemen vi står inför.

Se hela seminariet i efterhand:

KAN EN DONUT RÄDDA VÄRLDEN? ROCKSTRÖM I SAMTAL MED RAWORTHVår värld står inför gigantiska utmaningar. För hållbar utveckling krävs bättre teknologi, ekologisk medvetenhet och smartare politik. Det finns ett område som är fullständigt avgörande för vår och Jordens överlevnad: Ekonomin. I sin hyllade bok Donutekonomi – sju principer för en framtida ekonomi utarbetar Kate Raworth en ny ekonomisk modell som inte bara är hållbar, utan också leder till ökad jämlikhet och välstånd. Den ser ut som en donut – och alla blir mätta!Kate Raworth, brittisk nationalekonom knuten till Oxforduniversitetets Environmental Change Institute och Cambridge Institute for Sustainabily Leadership, har kallats en John Maynard Keynes för 2000-talet. I samband med att Donutekonomi nu ges ut på svenska gästar hon Forum/Debatt och Kulturhuset Stadsteatern och möter Johan Rockström, tillträdande chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research samt chef och medgrundare Stockholm Resilience Centre. Samtalet leds av Alexander Crawford, tf vd på tankesmedjan Global Utmaning.”Vi är den första generationen som vet att vi kan underminera hela Jorden. Vi är troligtvis den sista generationen som kan göra någonting åt det”, sa Rockström med idag närmast bevingade ord i Sommar i P1 2015. Den modell för planetära gränser som han och hans forskarlag presenterade för snart tio år sedan har varit banbrytande. I Donutekonomi tar Kate Raworth hänsyn till människors krav på social trygghet, men bygger också vidare på bland annat Johan Rockströms forskning om planetens behov. Så hur kan vi ställa om till ett nytt ekonomiskt tänkande med Jordens och mänsklighetens grundläggande livsvillkor som utgångspunkt? Välkomna till ett kritiskt och visionärt samtal! Torsdag 24 maj, kl 19.30-21.00Studion, Kulturhuset StadsteaternBiljett köper du här: http://kulturhusetstadsteatern.se/ForumDebatt/Evenemang/2018/Kan-en-donut-radda-varlden/Samtalet hålls på engelska och presenteras i samarbete med bokförlaget Daidalos.

Publicerat av Forum/Debatt den 24 maj 2018

 

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *