Meny

Kina – den nya supermakten?

Kina – den nya supermakten?
Global Utmaning

1 år sedan

Kina växer så det knakar och har seglat upp som världens andra största ekonomi. Välståndet bland befolkningen ökar, ekonomin går stadigt uppåt och landets socio-ekonomiska tillväxt under de senaste åren saknar motstycke. Idag är Kina en stormakt att räkna med, och deras utveckling är avgörande för hela planetens framtid. Men till vilket pris sker utvecklingen, och vem får betala? Kina står ensamt för mer än en fjärdedel av koldioxidutsläppen i världen och viktiga hållbarhetsfrågor åsidosätts för att lämna plats för största möjliga tillväxt. Hur bör vi förstå och förhålla oss till Kinas roll i världspolitiken? Hur förhåller sig omvärlden till Kina, och hur förhåller sig Kina till omvärlden?

Torsdagen den 7 februari hölls det sjuttonde samtalet i Global Utmanings och Kulturhuset Stadsteaterns serie om framtidsfrågor. Under ledning av Birgitta Englin, senior rådgivare på Tankesmedjan Global Utmaning, möttes tre Kinakännare på Stadsteaterns scen för att diskutera Kinas – och världens – framtid. Panelen bestod av Karolina Eklöw, forskarassistent SIPRI Climate Change and Risk, Börje Ljunggren, f.d. svensk ambassadör i Kina, författare och senior rådgivare på Global Utmaning och Karl Hallding, forskare Stockholm Environment Institute och senior rådgivare på Global Utmaning.

Den nya supermakten

Från åttiotalet och fram till idag har den kapitalistiska världsordningen varit dominerande, men med Kinas tilltagande inflytande på världspolitiken är det kapitalistiska och demokratiska systemet inte längre självklart, det menar flera av paneldeltagarna.

”Efter Berlinmurens fall fanns det bara en hegemon kvar och det var USA, och då var det bara marknadsekonomi och demokrati som gällde”, säger Börje Ljunggren. ”Men USA:s roll har underminerats i och med Irakkriget och finanskrisen. Nutiden är mycket mer flytande och osäker”. Karl Hallding menar att Kinas växande roll inte nödvändigtvis behöver vara systemomvälvande. Kanske kan Kina bli världens nya stormakt utan att äventyra den liberala världsordningen. ”Jag är besvärad av vad som händer i Kina, men vi ska inte ta för givet att Kina alltid kommer vara den totalitära, monolitiska kraften som den är nu”, säger Hallding. ”Det kan mycket väl hända något som gör att Kina skulle passa bättre in i den gamla liberala världsordningen”.

En extrovert exportör

Kina har genomgått en rad stora förändringar de senaste 70 åren, varav den utåtriktade utrikespolitik som drivs av Kinas nuvarande ledare Xi Jinping antagligen är en av de största.

”Fram till 2013 höll alla Kinas ledare kvar vid Deng Xiaopings utrikespolitiska strategi, att inte lägga sig i, ligga lågt och bygga upp sitt eget land. Xi Jinping lanserade en 180 graders sväng i Kinas utrikespolitik: ambitiös, aggressiv och utåtriktad”, säger Karl Hallding. ”Under namnet Belt and Road Initiative lanserade Xi Jinping bygget av nya vägar på land och vatten som förbinder Kina och Europa med varandra. I dokumentet stod det otaliga gånger att projektet var ’vänligt sinnat’, vilket snarare gav intrycket av det motsatta”, fortsätter han. Karolina Eklöw menar däremot att initiativet inte nödvändigtvis utgör en risk för västvärlden. ”Belt and Road Initiative är en möjlighet eller risk beroende på hur man hanterar det. Omvärlden kommer öka handeln med Kina och då är det konsumenten som väljer om man vill investera i grön eller brun energi”, säger hon.

”Man kommer inte in och ut ur Kina otraumatiserad”

”Om man vill ha en ingång till de här frågorna och om Kina, har ni några förslag på hur man kan lära sig mer?”, frågar Birgitta Englin panelen. ”Åk dit”, menar Börje Ljunggren. ”Det är en omtumlande upplevelse och du kommer absolut inte att åka hem och säga ’det var precis som jag förväntade mig’”. ”Jag håller helt med om att man inte kommer in och ut ur Kina otraumatiserad”, instämmer Karolina Eklöw. Om man inte har möjlighet att ge sig ut på resande fot, så ger Karl Hallding både mindre tids- och pengakrävande tips: ”Läs Börjes senaste bok. Och Ola Wongs bok Pekingsyndromet om Deng Xiaoping och hans mentalitet och bakgrund”, säger han.

Seminariet livestreamades och går att se igen här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *