Meny

Vägen från finansiella krascher och ojämlikhet till hållbar tillväxt

Vägen från finansiella krascher och ojämlikhet till hållbar tillväxt
Global Utmaning

4 år sedan

Samtidigt som världen lever kvar i sviterna från den finansiella kraschen 2008 pekar mycket på att vi återigen är på väg mot en ny finanskrasch. Samtidigt behöver det finansiella systemet förändras om vi ska kunna rädda klimatet och lyfta människor ur utanförskap. Hur tar vi oss från finansiella kraschar, ojämlikhet och klimatförändringar till en hållbar, inkluderande och smart tillväxt?

Onsdag 23 november
17.00–18.30
Foajé 3
Kulturhuset Stadsteatern
Fri entré
(Ingen anmälan krävs)

Världens skulder uppgår till två gånger tillgångarna vilket är rekord, enligt nya siffror från IMF. Den finansiella marknaden är idag lika överhettad som inför finanskraschen 2008. Hur stor är egentligen risken för en krasch? Och hur påverkar det oss?

Ett av FN:s sjutton mål för en hållbar utveckling är en inkluderande, hållbar och långsiktig tillväxt. Det kräver att inte bara det finansiella systemet fungerar annorlunda utan att hela ekonomin måste bygga på hållbara principer. Finns det något sätt att skapa en hållbar tillväxt, som tar hänsyn till klimat och social inkludering? Hur ser en sådan väg framåt i så fall ut?

Tankesmedjan Global Utmaning bjuder in till ett brett samtal om det allt mer komplexa finansiella och ekonomiska systemet. Vi skärskådar hur det fungerar, dess brister men framförallt på vägar framåt – och låter forskare och praktiker berätta om sin syn på hur vi ska ta oss mot en mer inkluderade ekonomi. På samtalet medverkar dessutom en internationell gäst – holländske journalisten och författaren Joris Luyendijk som skrev den bästsäljande boken ”Simma med hajar”  – en djupdykning i Londons finansvärld.

Välkommen till det femte samtalet i Global Utmanings serie om framtidsfrågor på Kulturhuset Stadsteatern. Under ledning av, Birgitta Englin, senior rådgivare på tankesmedjan och med hjälp av en rad framstående experter undersöker vi lösningar på globala och komplexa samhällsfrågor.

Medverkande:

Karolina Ekholm

statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson

Joris Luyendijk

journalist och författare

Jesper Roine

associate professor SITE, Handelshögskolan

Ulf Dahlsten

visiting professor London School of Economics och senior rådgivare, Global Utmaning

Lena Hök

hållbarhetschef Skandia

Martin Ådahl

Chefsekonom Centerpartiet

Sophie Nachemson Ekwall

forskare Center for Management and Organization, Handelshögskolan och senior rådgivare, Global Utmaning

Samuel Engblom

samhällspolitisk chef TCO Sverige

Eva Alfredsson

doktor KTH och analytiker Tillväxtanalys

Varmt välkommen!

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *