Meny

Kulturhuset Stadsteatern: Klimatet och omställningen

Kulturhuset Stadsteatern: Klimatet och omställningen
Global Utmaning

2 år sedan

De flesta är överens om att en hållbar samhällsomställning måste ske. Men hur det ska ske är inte lika självklart. Vilket pris får vi betala för politikens kortsiktighet, och vilka lösningar finns?

torsdag 26 april
17.00–18.30
Foajé 3
Kulturhuset Stadsteatern
Fri entré (Ingen anmälan krävs) 

Följ livestream

Forskare larmar om en allt värre situation för klimatet, utsläppen ökar globalt och i Sverige lever vi som om det fanns 4,2 planeter enligt WWF. Klimatomställningen kan inte vänta, samtidigt dröjer de politiska åtgärderna. Bland annat skulle konsumtionen behöva minska, eller åtminstone bli hållbar för en varaktig förändring. Men minskad konsumtion ger i förlängningen minskad tillväxt. Det finns olika idéer om lösningen, där bioekonomi utgör en av de senaste.  Kan en cirkulär- och biobaserad ekonomi verkligen ge fortsatt välfärd och tillväxt? Eller är konsumtionsdriven tillväxt och klimatkrisen helt enkelt politikens olösliga dilemma? Vad gör vi när politiken inte kan? Vilka ideal och vilka system formar framtiden?

Staffan Laestadius, professor vid KTH och senior rådgivare till Global Utmaning, beskriver i sin nya bok “Klimatet och omställningen” hur klimatförändringarna utmanar vår syn på frihet och moral. Föreställningen om den eviga tillväxten, synen på statens roll och vad som är vänster och höger i politiken likaså. Konkreta förslag på åtgärder i en omställning som på allvar vill förändra den negativa utvecklingen behövs.

Vi bjuder in forskare och praktiker från näringsliv och civilsamhälle för att reda ut vilka problem som finns, vad de beror på och vilka lösningarna kan vara på en av vår tids största systemfrågor.

Välkommen till det tolfte samtalet i Global Utmanings och Kulturhuset Stadsteaterns serie om framtidsfrågor. Under ledning av Birgitta Englin, senior rådgivare på tankesmedjan Global Utmaning och med hjälp av en rad framstående experter undersöker vi lösningar på globala och komplexa samhällsfrågor.

Panelister:

Staffan Laestadius, professor industriell utveckling KTH och senior rådgivare Global Utmaning

Eva Alfredsson, analytiker på Tillväxtanalys och forskare på KTH, senior rådgivare Global Utmaning

Mats Andersson, styrelseledamot Global Challenges Foundation, tidigare vd Fjärde AP-fonden och regeringens utredare för gröna obligationer

Ahmed Al-Qassam, klimat- och miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne och grundare Miljöpodden

Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef Riksbyggen

Tove Erikslund, CAO Ålandsbanken

Ola Alterå, kanslichef Klimatpolitiska rådet

Elin Larsson, hållbarhetschef Filippa K

 

Varmt välkommen! 

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *