Meny

Kulturhuset Stadsteatern: Vad händer i världen medan Trump twittrar? Det globala maktskiftet

Kulturhuset Stadsteatern: Vad händer i världen medan Trump twittrar? Det globala maktskiftet
Global Utmaning

3 år sedan

I skuggan av Trumps twitterutspel och Europasamarbetets kris talar statsvetare och experter om ett pågående globalt maktskifte. Vilka globala partnerskap kommer att krävas för en fredlig och hållbar utveckling och vad innebär en ny, multipolär världsordning? Hur kan och vill Sverige påverka i denna tid genom FN:s säkerhetsråd?

Onsdag 19 april
17.00–18.30
Foajé 3
Kulturhuset Stadsteatern
Fri entré
(Ingen anmälan krävs)

När demokratin och yttrandefriheten inskränks på allt fler håll, jordklotet blir varmare och över 60 miljoner människor är på flykt blir de globala målen för hållbar utveckling i FN:s Agenda 2030 allt mer angelägna. Kinas högste ledare Xi Jinping har skrivit under och ratificerat klimatavtalet COP21, samtidigt som Donald Trump förnekar klimatförändringarna. Hur kommer Kina och Asien hantera ett Europa med samarbetssvårigheter och en klimatförnekande amerikansk president? Vilka förhoppningar om demokrati har unga i Iran och kommer kärnteknik avtalet att hålla?

Vilken roll kan Sverige och Norden spela under den globala maktförskjutning som pågår? Öppnar en framtida multipolär världsordning också för nya möjligheter att stärka det globala samarbetet runt Agenda 2030?

Professor Graham Alison vid Harvarduniversitetet skriver i sin bok Destined for War att endast fyra av de tjugo stora maktskiften som skett under de senaste 500 åren har kunnat ske fredligt. Men han pekar på att tre av dessa skedde under 1900 talet. Vad kan Sveriges roll i säkerhetsrådet innebära för fred, demokrati och hållbarhet?

Välkommen till det åttonde samtalet i Global Utmanings serie om framtidsfrågor på Kulturhuset Stadsteatern. Under ledning av Birgitta Englin, senior rådgivare på tankesmedjan, och med hjälp av en rad framstående experter, utforskar vi omvärlden och lösningar på globala och komplexa samhällsfrågor.

Medverkande:

Annika Söder, kabinettsekreterare, Utrikesdepartementet

Börje Ljunggren, ambassadör, författare, och Asienkännare

Rouzbeh Parsi, lektor i Mänskliga Rättigheter, Lunds Universitet och direktör, European Iran Research Group

Malin Oud, chef Stockholmskontoret, Raoul Wallenberg Institutet

Rosaline Marbinah, vice ordförande Landsrådet, Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU

Moderator: Birgitta Englin, senior rådgivare, tankesmedjan Global Utmaning

 

Varmt välkommen!

 

Omslagsbild: Esthre Poon/Shutterstock

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *