Meny

Kulturhuset Stadsteatern: Vem har råd att bo i de hållbara städerna?

Kulturhuset Stadsteatern: Vem har råd att bo i de hållbara städerna?
Global Utmaning

2 år sedan

Ojämlikheten växer i Sverige. Både mellan innerstad och förort och mellan stad och landsbygd. Det gäller inte minst möjligheterna till en egen bostad. Regeringen vill genom sin politik stärka kommunernas förutsättningar att utveckla gröna, hälsosamma och trygga städer. Men för många invånare är redan nyproducerade hyresrätter och bostadsrätter för dyra. Betyder det att man måste bygga ohållbart för att fler ska ha råd att bo?

onsdagen 30 maj
17.30–19.00
Foajé 3
Kulturhuset Stadsteatern
Fri entré
(Ingen anmälan krävs)
Facebookevenemang

Statens insatser syftar till att minska segregation och öka den sociala sammanhållningen, samtidigt som de också ska bidra till att vi når de nationella klimat- och miljömålen. Men idag saknar 450 000 unga i Sverige en egen bostad, enligt Hyresgästföreningen. Samtidigt blir kraven för att få låna till en bostadsrätt blir allt högre.

Sverige har fått återkommande kritik från OECD när klyftorna i samhället ökar. I Sverige är det dyrast att bo, längst väntetid i hyresköerna och segregationen ökar. Inte ens hälften av alla stockholmare har råd att hyra en tvåa, enligt Statistiska Centralbyrån. Hur stort är gapet mellan realiteten och politikernas önskan om gröna och socialt hållbara städer? Kommer unga och nya svenskar ha råd att bo i våra hållbara städer?  Snart går Sverige till val men få förslag läggs om hur kan bostadsbrist och segregation kan motverkas.

Vi bjuder in forskare och praktiker från offentlig sektor, näringsliv och civilsamhälle för att reda ut vilka problem och möjliga lösningarna som finns för att klara sociala-, ekonomiska- samt miljömål.
Välkommen till det trettonde samtalet i Global Utmanings och Kulturhuset Stadsteaterns serie om framtidsfrågor. Under ledning av Birgitta Englin, senior rådgivare på tankesmedjan Global Utmaning, och med hjälp av en rad framstående experter undersöker vi lösningar på globala och komplexa samhällsfrågor.

Medverkande:

Carl-Johan Engström, senior rådgivare Global Utmaning och professor vid KTH
Inger Ashing, direktör för Delegationen för Segregation
Patrik Faming, samordnare rådet för hållbara städer
Mohammad Sarraf, forskare inom multikulturalism i stadsplanering, Uppsala universitet
Alice Nilsson Carlsson, kommunikatör jagvillhabostad.nu
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen
Mikael Anjou, vice koncernchef Einar Mattsson

Välkommen!
Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *