Meny

#Metoo blir #wedo genom feministisk stadsutveckling  

Global Utmaning

2 år sedan

#Metoo blir #wedo genom feministisk stadsutveckling  

Pressmeddelande 2017.11.23.  I New Delhi hjälper #pinthecreep kvinnor att hålla koll på osäkra platser där andra blivit sexuellt ofredade. I Stockholm får unga tjejer vara med och skapa offentliga Flickrum för att visa att det publika inte är jämställt. En stad som planeras för tjejer är en stad som fungerar för alla, det slår tankesmedjan Global Utmaning fast, i sin nya kartläggning i form av en digital världskarta, där människor gått från tanke till handling för att skapa hållbara och inkluderande städer och möta målen i FN:s Agenda 2030.

 

– #Metoo-kampanjen har blivit en global protest som hjälper oss att förstå magntituden av problemen med sexuellt våld, ofredande, och systematisk diskriminering av kvinnor. En av anledningarna till att kvinnor utsätts, och känner sig osäkra i det offentliga rummet, är för att städerna inte planeras utifrån ett jämställdhetsperspektiv, säger Elin Andersdotter Fabre på Global Utmaning.

I Indien har kampanjen #pinthecreep blivit populär och har i dag 177.000 följare på Twitter. Genom att indiska kvinnor anger var i staden de blivit sexuellt ofredade, kan organisationen SafeCity India, dra slutsatser om de platserna. Är det dåligt upplysta? Få poliser i området? Eller beror det på något annat att platsen är osäker?

– De organisationer vi lyfter visar på hur man kan gå från ord till handling. Om vi vill  att #metoo ska leda till #wedo måste vi förbättra kvinnors vardagsvillkor. Feministisk stadsplanering är ett utomordentligt bra verktyg för det, säger Elin Andersdotter Fabre.

Ett problem för tjejer globalt är avsaknaden av områden som anpassats efter deras behov, många platser är omedvetet reserverade för män. Statistiken visar att 75% av vårt offentliga rum upptas av gator och att 85% av bilisterna är män. Bland tonåringar är 80% av platserna att umgås på, dominerade av killar. På flera platser i världen innebär avsaknad av feministisk stadsplanering att kvinnor hindras i sin vardag.

– Även i Sverige har vi problem med både jämställdheten och jämlikheten, och det är ekonomiskt svagare grupper som kommer dubbelt i kläm. Vi slår oss ofta för bröstet men vi måste bli mycket bättre, säger Viktoria Walldin på White Arkitekter.

Något som White Arkitekter i Stockholm uppmärksammat när de skapade Flickrum, en modell för ett rum som låter tjejer hänga tillsammans när det egna rummet inte finns eller inte räcker till.

Tankesmedjan Global Utmanings digitala världskarta visar exempel från hela världen där människor organiserat sig för att förändra situationen för tjejer och kvinnor runt om i världen. Fallen visar på exempel hur FN:s globala mål för hållbar utveckling kan omsättas i praktiken.

#UrbanGirlsMovement är ett initiativ från Tankesmedjan Global Utmaning som handlar om feministisk stadsutveckling – “planera en stad för tjejer och den fungerar för alla”. Tankesmedjan har utvecklat en digital världskarta som initialt lyfter goda exempel på globala målens genomförande i städer, med särskilt fokus på flickor och unga kvinnors livsvillkor. Kartan lanseras den 23 november.

Global Utmaning är en oberoende tankesmedja som arbetar för hållbar utveckling socialt, ekonomiskt och klimatmässigt. Vi skapar plattformar för samverkan mellan forskning, näringsliv, civilsamhälle, förvaltning och politik där erfarenhets- och kunskapsutbyte ligger till grund för policyförslag som accelererar transformationen mot hållbara samhällen.

 

Presskontakter:

Elin Andersdotter Fabre
Programansvarig Hållbara Städer
Tankesmedjan Global Utmaning
elin.fabre@globalutmaning.se
+ 46 70 223 32 47
+ 33 7 84 38 78 22

Mia Laurén
Kommunikationschef
Tankesmedjan Global Utmaning
mia.lauren@globalutmaning.se
+ 46 76 527 94 60

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *