Meny

Mot en cirkulär ekonomi – vad krävs av politiken och näringslivet?

Mot en cirkulär ekonomi – vad krävs av politiken och näringslivet?
Global Utmaning

7 månader sedan

Vad krävs av politikerna och av näringslivet för att snabba på omställningen mot en cirkulär ekonomi? Det diskuterades på ett frukostseminarium arrangerat av Global Utmaning och Cradlenet den 2 oktober 2018.

Seminariet lockade mer än 80 deltagare till Norrsken House för att höra politiker, experter, och representanter från näringslivet reflektera över den kommande utvecklingen inom cirkulär ekonomi.

En marknadsundersökning som Cradlenet genomfört visar att flera stora svenska företag önskar att politiken sätter tydliga mål och stöttar näringslivet i övergången till en cirkulär ekonomi. På seminariet gick Elin Bergman, ordförande i Cradlenet, igenom vad partierna svarat i en partiutfrågning om vilka cirkulära vallöften och ambitioner de har. Enligt svaren som kom in var det Vänsterpartiet och Centerpartiet som hade flest sådana.

”Den cirkulära ekonomin måste kopplas ihop med giftfri och biobaserad ekonomi – det är tre delar som hänger ihop”, menade Kristina Yngwe, riksdagsledamot för Centerpartiet. Hon ser att det behövs ett regelverk som fungerar på olika nivåer, hållbara affärsmodeller och att konsumentmakten stärks.

Kristina Yngwe och Jens Holm, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, var eniga om att många frågor kring cirkulär ekonomi ligger på EU-nivå och därför behöver lyftas där. Jens Holm talade även om behovet av fler cirkulära system: ”Om pantsystemet inte införts skulle vi inte ha så stor återvinning av flaskor som vi har idag. Vi behöver fler sådana system, till exempel för mobiltelefoner”.

Så länge det är billigare att använda nyproducerat material än andrahandsmaterial blir det svårt med en omställning. ”Vi måste ha en fungerande marknad för andrahandsmaterial”, konstaterade Anders Wijkman, senior rådgivare vid Global Utmaning.

Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood och ordförande i delegationen för cirkulär ekonomi, underströk att näringslivet behöver hjälp av politiken. ”Politikerna behöver gå från att prata åtgärder till att prata styrmedel. De behöver stifta lag och anslå pengar”, sa hon.

”I byggen står materialen nuförtiden för ungefär lika stor andel klimatpåverkan som energin”, berättade Anna Graaf, hållbarhetschef hos White Arkitekter. För att få bukt med klimatpåverkan av material finns många steg att ta: reducera materialen, återanvänd byggmassor, renovera möbler för att nämna några.

Panelen var överens om att fler ekonomiska incitament behövs och att det måste ställas cirkulära krav i upphandlingar för att komma närmare den transformation som en cirkulär ekonomi skulle innebära.

Här kan du se seminariet i efterhand.

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *