Meny

Möt vår nya kommunikationsansvariga

Möt vår nya kommunikationsansvariga
Global Utmaning

4 månader sedan

Den 4 februari tillträdde Hanna Sulkakoski tjänsten som kommuniktionsansvarig på tankesmedjan Global Utmaning. Vi passade på att ställa några frågor till henne om vem hon är, vad hon har för bakgrund och hur hon ser på Global Utmanings roll och framtid.

Välkommen som kommunikationsansvarig! Vem är du och vad har du för bakgrund?

Jag är 26 år gammal och bor i Rinkeby utanför Stockholm. Senast kommer jag från en tjänst som kommunikatör på Mälardalsrådet, en politisk samverkansorganisation för kommuner och regioner i Stockholm-Mälardalen. Innan dess var jag hos medlemsorganisationen Transportföretagen under Svenskt Näringsliv.

Våren 2016 gick jag ut från Stockholms Universitet med två kandidatexamina – en i statsvetenskap och en i praktisk filosofi. Jag har varit engagerad i politiska frågor i hela mitt liv, och kombinationen av filosofin och statsvetenskapen blev bensin på brasan för mitt samhällsengagemang.

Vilken roll ser du att en tankesmedja som Global Utmaning har i omställningen till hållbara samhällen?

I dagens politiska klimat betraktas hållbarhetsaspekten som en politisk sakfråga som alla andra, jämte skattesatser och bostadsbyggande. Men hållbarhet är inte en fråga som alla andra – den berör alla politiska sakfrågor i grunden. Den är ideologiskt, partipolitiskt och sektoriellt gränsöverskridande och hur vi hanterar den är absolut avgörande för vår framtid. Hållbarhetsfrågan genomsyrar alla delar av samhällsmaskineriet, vilket får mig att tro att det mest effektiva sättet att möta utmaningen är genom tvärsektoriell samverkan.

Redan från början av min karriär insåg jag att det svenska systemet har en förmåga att organisera bort de få organiska plattformarna som finns för samverkan mellan samhällssektorer. Näringslivsorganisationerna ligger under samma paraplyorganisation, i samma hus och diskuterar sinsemellan samma frågor utifrån samma perspektiv. Politikerna sitter på Rosenbad eller i kommunhusen och akademikerna på sin fakultet eller institution, och ju längre de stirrar på sina egna uträkningar, budgetar eller partiprogram, desto snävare blir världsbilden.

Global Utmaning fungerar samlande för samhällets olika parter och tillgodoser det skriande behovet av en neutral plats för aktörer att samlas på. I mötet mellan akademi, politik, näringsliv och civilsamhälle kan hållbarhetsfrågorna bearbetas i sin helhet, så att den gemensamma kunskap och förmåga vi besitter kommer till största möjliga nytta för allmänheten.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *