Meny

Ny rapport: Hållbar ägararkitektur för Sverige

Ny rapport: Hållbar ägararkitektur för Sverige
Global Utmaning

4 år sedan

Tankesmedjan Global Utmaning och forskaren Sophie Nachemson-Ekwall, verksam vid Handelshögskolan och senior rådgivare till tankesmedjan, ger ut rapporten Hållbar ägararkitektur för Sverige med över 50 förslag som ska öppna upp för en diskussion kring hur Sverige ska ägas.

Rapporten som är en idéskrift gör en genomlysning av de olika ägarformerna i Sverige och utgår från att det behövs en pluralism av ägandeformer, en ny syn på det publika aktiebolagets roll som långsiktig aktör, en omvärdering av det institutionella kapitalets, företagarnas och den idéburna sektorns roll med fokus på värdeskapande. Det behövs dessutom en ny syn på arbete och kapital, där den historiska konfliktytan om hur resurser ska fördelas ersätts av ett samspel mellan anställda, arbetsgivare och ägare om hur företagets resurser ska fördelas.

Det finns en ärlig vilja till samtal hos olika aktörer men ändå är polariseringen kring svensk kapitalbildning total. Genom att gå igenom sektor för sektor av hur den svenska marknadsekonomin är organiserad visar jag på hur vi måste och kan tänka nytt. Det kan beskrivas som att Sverige behöver förflyttas i riktning mot en idéburen marknadsekonomi, säger rapportens författare Sophie Nachemson-Ekwall.

Rapporten lanseras torsdag 21 april kl 13.00 på Sveriges ingenjörers Miljödagen.

Ladda ned rapporten 

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *