Meny

Ny rapport: Varför präglas vår samtid av nynationalism och protektionism?

Ny rapport: Varför präglas vår samtid av nynationalism och protektionism?
Global Utmaning

1 år sedan

Allan Larsson, senior rådgivare till Global Utmaning, publicerar idag en rapport, som söker djupare förklaringarna bakom Brexit, Trumps politiska framgångar och andra neo-nationalistiska rörelser. Hans tes är att samhällsutvecklingen går i långa vågor, som kan sträcka sig över 30-40 år.

Det vi nu ser är slutet på en av dessa långa vågor, som kan beskrivas som globalisering på nyliberal grund. De bärande teorierna imploderade i finanskrisen och i efterverkningarna av den. Det har skapat ett tomrum, där det saknas bärande teorier som ger riktning och mål för politik och samhällsutveckling. Tomrummet fylls nu med nynationalism, protektionism och främlingsfientlighet, ett explosivt tomrum. Det är där vi befinner oss. Men varför?

Den frågan undersöks i How can we understand the times we are living through?. Här kan du läsa en längre analys av Larsson baserad på rapporten, och här kan du ladda ned den i fulltext. 

Om författaren

Allan Larsson är särskild rådgivare till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i sociala frågor. Han har tidigare varit finansminister, riksdagsledamot och generaldirektör i EU-kommissionen. Larsson verkar dessutom som senior rådgivare till tankesmedjan.

 

Foto: Shutterstock/Ultamansk

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *