Meny

Vägar till en fossilfri transportindustri

Vägar till en fossilfri transportindustri

2 år sedan

NY RAPPORT De nordiska länderna har ambitiösa och långsiktiga mål om att minska koldioxidutsläppen och att bli koldioxidneutrala senast 2050. Men den faktiska globala utvecklingen när det gäller minskningar av koldioxidutsläpp är långt ifrån tillfredsställande. De globala utsläppen från transportsektorn kan öka i snabbare takt än från andra sektorer, och till och med uppnå den dubbla nivån gentemot i dag, om inga strategier för begränsningar införs.

Global Utmanings plattform NAG – Nordic Action Group on climate and energy lanserar rapporten ”Nordic Transport Ways”.  Rapporten belyser hur transportsektorn kan minska sina koldioxidutsläpp och upprätthålla konkurrenskraft, med utgångspunkt i vad som är best practice i branschen. Det presenteras även ett antal policyförslag. Rapporten är ett resultat av flera workshops och seminarier, samt separata diskussioner med experter, partnerföretag och organisationer.

”Vi behöver ta rejäla kliv för att göra transportsektorn fossiloberoende. Det behövs fler än ett alternativ”. Det sade energiminister Ibrahim Baylan på det dialogmöte som han tillsammans med infrastrukturminister Anna Johansson bjudit in till den 30 november, samma dag som Klimattoppmötet i Paris inleddes. Regeringens vision är att Sverige ska bli en av världens första fossilfria välfärdsländer.

Under mötet presenterades rapporten och dess slutsatser för första gången. Global Utmanings seniora rådgivare och ordförande för klimatrådet, Staffan Laestadius, menade bland annat att det aldrig har sålts så många fossildrivna personbilar som under 2015.

NAG skapar politiska rekommendationer framåt och konkreta åtgärdsinitiativ till beslutsfattare i Norden och på europeisk nivå för att verka för en omvandling av transportsektorn – för stärkt affärsmässighet och en gemensam nordisk röst. Arbetet präglas av ett holistiskt perspektiv.

Rapportlanseringen sker den 13 januari kl 15.00-17.00 på Global Utmaning, Birger Jarlsgatan 27, 6 tr. Medverkar gör Catharina Nystedt-Ringborg, vice ordförande Global Utmaning, Staffan Laestadius, ordförande NAG Transport och professor emeritus KTH, Timo Huhtisaari, NEOT, Stefan Sedin, Svensk kollektivtrafik och Karin Jönsson, EON Sverige. Fler panelister tillkommer.

Läs mer och ladda ned rapporten: http://www.globalutmaning.se/rapporter/nordic-transport-ways/

 

Foto: Carl Jones/Flickr CC

 

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *