Meny

Rundabordssamtal om jämställdhet, innovationer och kvinnligt entreprenörskap

Rundabordssamtal om jämställdhet, innovationer och kvinnligt entreprenörskap
Global Utmaning

1 år sedan

Hur långt har Sverige kommit med jämställdhet och vilket stöd får unga kvinnliga entreprenörer och framtida ledare? Tankesmedjan arrangerade ett frukostsamtal under onsdagsmorgonen, 7 november, där bland andra Melinda Gates, medordförande Bill and Melinda Gates Foundation, statsrådet Alice Bah Kuhnke och H.K.H. Prinsessan Sofia deltog. Runt bordet satt även framstående tech-profiler, entreprenörer, investerare och beslutsfattare.

Ett år har gått sedan #MeToo i Sverige. Den 8 november förra året publicerade SvD vittnesmål från svenska skådespelarkåren om sexuella övergrepp och trakasserier på sina arbetsplatser. En mängd upprop från olika branscher följde. Uppropen har skakat om Sverige men har samtidigt bringat hopp och visat vad kollektivt handlande kan åstadkomma. #MeToo har skapat hopp om verklig förändring, som kan ändra förutsättningarna för unga tjejer och nästa generations ledare.

Året som gått varit ett viktigt år för Sverige, både politiskt och socialt. Men samtalet berörde även det bakslag som skett för jämställdheten. Unga tjejer och kvinnor känner sig otrygga i städer och utsätts för övergrepp och trakasserier på öppna gator, vilket sällan rapporteras. Unga tjejer, som juridiskt sett fortfarande är barn, blir mammor mot sin egen vilja och skyddas därmed inte av Barnkonventionen. Detta är ett axplock av vad många civilsamhällesorganisationer kämpar för att motverka globalt, men även i Sverige. Utrymmet för civilsamhället är hotat och har krympt under en tid, men kampen med att återfå utrymmet tas på allra största allvar. Inte minst för att fortsätta stödja unga utsatta tjejer.

Sverige rankas enligt internationella index som det mest jämställda landet i Europa. Även Sveriges utvecklingssamarbete har högt anseende globalt, särskilt inom de globala hälsofrågorna. Med ett enprocentsmål inom biståndet och en feministisk utrikespolitik så är Sverige på många sätt ett föregångsland. Det talas om vikten av jämställdhet på alla samhällsnivåer, men verkligheten ser ut och upplevs annorlunda för många kvinnor. Ännu lever vi inte i ett jämställt samhälle men det kan konstateras att under de senaste generationen har reformer inom skattesystem, socialförsäkring och barnomsorg skapat framtidsavgörande förändringar för kvinnor.

Var finns möjligheterna för unga tjejer och kvinnor idag? Var kan en förändring ske för att lyfta dem? I riskkapitalbolagen eller investeringsbolagen i Sverige knappt några kvinnliga styrelseledamöter. 93 procent av alla delägare och 97 procent av alla chefer inom dessa bolagsformer är män. Detta skapar ett vakuum som i sin tur leder till att det inte finns några kvinnliga förebilder i branschen. Det är uppenbart att Sverige behöver fler kvinnliga entreprenörer, investerare och ledare.

Samtalet berörde även frågor som könsnormer, Sveriges feministiska utrikespolitik och att andra länder som Frankrike och Kanada tar efter, socialt entreprenörskap som kan skalas upp, och att jämställdhet bör ses som den viktigaste beståndsdelen för att komma långt med ny innovation.

Läs mer om tankesmedjans publikationer och samtal om global hälsa:

Program: Hälsa och Utveckling
Antologi: 12 vägar till global hälsa –från forskning till policy
Samtal: Hälsa och välfärd – den växande globala klyftan på Kulturhuset Stadsteatern

Foto: Sara Friberg, Kungliga Hovstaterna

Kommentarer

2 comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *