Meny

Så planeras städer för kvinnor och flickor

Så planeras städer för kvinnor och flickor
Global Utmaning

3 år sedan

 Vad är en feministisk stad, och hur planeras en sådan? Inom tankesmedjans projekt #UrbanGirlsMovement stod Global Utmaning värd för det indiska twitterkontot @pinthecreep med över 160 000 följare, och lyfte fakta om jämställdhet i stadsmiljöer.

Att prioritera unga kvinnor och flickor i stadsutveckling är avgörande för att städer ska bli inkluderande och hållbara, och därmed kunna uppnå de globala målen i Agenda 2030. Twitterkontot @pinthecreep har startats av organisationen Safecity, som verkar för säkrare och tryggare offentliga platser i Indiens storstäder. Genom crowdsourcing av personliga berättelser om sexuella trakasserier bryter de tystnaden om könsrelaterat våld. SafeCity är även partner i tankesmedjans projekt #UrbanGirlsMovement som handlar om feministisk stadsutveckling.

Under twitterveckan där Global Utmaning twittrade från Safe Citys konto delade vi med oss av fakta från #UrbanGirlsMovements tematiska områden säkerhet, utbildning, sysselsättning, vatten och sanitet, samt folkhälsa. Veckan avslutades med en diskussion om vad en feministisk stad är, hur utformningen av offentliga platser hjälper till att förbättra säkerhet och hälsa, samt om könssegregerade platser faktiskt kan vara ett verktyg för att uppnå mer jämställda platser.

”Om en plats uppfattas som osäker kommer flickor och kvinnor ändra beteende och begränsa sina rörelsemönster, val och livsstil” skrev en av deltagarna. Ett exempel som togs upp var att kvinnor ofta undviker att åka kommunaltrafik under rusningstider och/eller nattetid, då det finns en känsla av otrygghet och ökade risker för sexuella trakasserier, vilket begränsar deras mobilitet. Projekt som skapar medvetenhet kring vad sexuella trakasserier är, informerar om hur lagen ser ut och vilka rättigheter kvinnor har lyftes som goda exempel.

#UrbanGirlsMovement startades av tankesmedjan under våren 2017, i samarbete med flera partners som Kounkuey Design Initiative (KDI)Slum Dwellers International (SDI)KTH – Säkra PlatserWhite arkitekterMethodKitSafeCityRaul WallenberginstitutetPlan SverigeFreja ForumWaterAid, och Biennale Spazio Publico.

Emelie Anneroth

 

Läs hela Tweetchaten här:

<div class=”storify”><iframe src=”//storify.com/Suhabhi/safe-public-spaces/embed?header=false&border=false” width=”100%” height=”750″ frameborder=”no” allowtransparency=”true”></iframe><script src=”//storify.com/Suhabhi/safe-public-spaces.js?header=false&border=false”></script><noscript>[<a href=”//storify.com/Suhabhi/safe-public-spaces” target=”_blank”>View the story ”SAFE PUBLIC SPACES” on Storify</a>]</noscript></div>

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *