Meny

Tankesmedjan lanserar #UrbanGirlsMovement

Tankesmedjan lanserar #UrbanGirlsMovement
Global Utmaning

4 år sedan

Planera en stad för flickor – och den kommer fungera för alla. Det är tanken bakom tankesmedjans nystartade projekt inom Hållbara Städer – #UrbanGirlsMovement. Initiativet är framför allt en samverkansplattform för aktörer som utgår från flickors uppväxtvillkor och unga kvinnors behov i stadsutveckling. Det kommer att kartlägga initiativ, lyfta goda exempel, och synliggöra forskning inom feministisk stadsutveckling, i syfte att främja en utformning av städer som är inkluderande och hållbar för alla.

Överallt i världen bor allt fler människor i städer, år 2050 beräknas 70 procent av världens befolkning att bo i urbana områden. Men många städer är inte utformade för flickor och kvinnor, som särskilt drabbas av ojämnt fördelade resurser, förtryck och social exkludering. Att prioritera unga kvinnor och flickor i stadsutveckling är därför avgörande för att städer ska bli inkluderande och hållbara, och därmed kunna uppnå de globala målen i Agenda 2030.

Plattformen #UrbanGirlsMovement syftar till att kartlägga initiativ, projekt, goda exempel och lärdomar som visar hur stadsutveckling med utgångspunkt i unga tjejers behov i urbana låginkomstområden kan förbättra levnadsförhållanden och försörjningsmöjligheter för alla.

 

”Planera en stad för flickor, och den kommer fungera för alla”

 

– Om FN:s mål för Agenda 2030 och New Urban Agenda uppnås kommer till stor del att bero på om samhällen blir inkluderande och jämställda och uppfyller de socioekonomiska behoven för framtidens generationer. Det säger Elin Andersdotter Fabre, projektledare för hållbara städer på tankesmedjan och som initierat projektet tillsammans med Rosanna Färnman, projektledare för hälsa och utveckling.

– Hur en stad planeras är avgörande för människors hälsa och livskvalitet, och kan i synnerhet öka kvinnors och unga tjejers möjligheter till utbildning, arbete, och social trygghet, säger Rosanna Färnman.

Tankesmedjan har startat upp #UrbanGirlsMovement under våren 2017, i samarbete med flera partners som Kounkuey Design Initiative (KDI), Slum Dwellers International (SDI), KTH – Säkra Platser, White arkitekter, MethodKit, SafeCity, Raul Wallenberginstitutet, Plan Sverige, Freja Forum, WaterAid, och Biennale Spazio Publico.

I maj kommer projektet att anordna en interaktiv workshop om feministisk stadsutveckling i Rom, under Public Space Biennialen. Under första veckan i april kommer även tankesmedjan att vara värd för SafeCity’s indiska twitterkonto @pinthecreep som har över 150 000 följare, för att sprida kunskap och fördelar med inkluderande och feministisk stadsutveckling, särskilt i relation till kvinnors och flickors trygghet och säkerhet på offentliga platser.

Kontakt:

Elin Andersdotter Fabre
Projektledare Hållbara Städer
elin.fabre@globalutmaning.se

Rosanna Färnman
Projektledare Hälsa och Utveckling
rosanna.farnman@globalutmaning.se

Foto: Adam Cohn/Flickr (CCby2.0)

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *