Meny

Tankesmedjan på hållbarhetsfestival 21-27 augusti

Tankesmedjan på hållbarhetsfestival 21-27 augusti
Global Utmaning

3 år sedan

The Stockholm Act är en hållbarhetsfestival som arrangeras i Stockholm 21-27 augusti, med syftet att spegla FN:s Agenda 2030 – de globala målen för hållbar utveckling. Festivalen spänner över flera områden och utryck – forskning, musik, film och konst. Festivalen pågår samtidigt som Östersjöfestivalen och konferensen Resilience 2017.
Tankesmedjan Global Utmaning kommer att medverka med tre samtal på Kulturhuset Stadsteatern som ur olika aspekter belyser vägar till hållbar utveckling och Agenda 2030 ur lösningsorienterade systemperspektiv. 

Fri entré och öppet för alla!

Program:

 

Vem i hela världen kan vi lita på?

Samtal
Fredag 25 augusti
17.00–18.00
Foajé 3, Kulturhuset Stadsteatern
Facebookevent

Vår nordiska välfärdsmodell är respekterat för att genom social trygghet skapat tillit till ett rättvist och öppet samhälle som genererat snabb ekonomisk utveckling. Idag står Sverige liksom resten av världen inför stora vägval för att klara klimatmål och utveckla en fossilfri välfärd.
Men har vi tillräcklig tillit, till politiken och varandra, för genomgripande samhällsomställningar? Går det att utveckla en tillit som gör omställningen möjlig och tillräckligt snabb? Var finner vi “tillit” i samtidens många olika berättelser om framtiden? Utmanar den  pågående naturvetenskapliga och tekniska revolutionen den liberala demokratin och humanismen? Segregation, exkludering och populism påverkar vår kapacitet att realisera Agenda 2030. Samtidigt stiger temperaturen och allt fler människor flyr undan eld, översvämning och torka. Vi har kunskapen om vad som behöver göras. Varför dröjer åtgärderna?

Medverkande:

Kristina Persson, grundare tankesmedjan Global Utmaning
Per Ödling, professor i informatik vid Lunds universitet
Rania Braimok, projektledare Elektra Fryshuset
Samtalsledare: Birgitta Englin, senior rådgivare tankesmedjan Global Utmaning

 


Har föräldragenerationen redan gjort slut på framtiden?

Föreläsning och samtal
Onsdag 23 augusti
17.00–18.00
Foajé 3, Kulturhuset Stadsteatern
Facebookevent

Utlandssemestrar, shopping, bilar och nya kök, det goda livet är ganska kostsamt för klimatet. Trots att Sverige globalt utmålas som en ”hållbarhetsförebild” har vi ett fotavtryck som kräver fyra planeter, enligt Living Planet Report. Har våra föräldrar redan förbrukat vår framtid? Kan vi leva mer hållbart? Staffan Laestadius, professor vid KTH och senior rådgivare till tankesmedjan Global Utmaning, undrar vilket ansvar kulturen har för framtiden? Vilket inflytande har film, böcker och i tv-serier på vårt sätt att leva? Hur skulle ett fossilfritt samhälle fungera? Varför finns det så få TV serier om framtiden utan olja?

Medverkande:
Staffan Laestadius, professor Industriell omvandling KTH och senior rådgivare tankesmedjan Global Utmaning
Josefin Wangel Weithz, forskare, SLU Stad och land, samt biträdande programchef SLU Framtidens Städer
Jesper Weithz, grundare av Klimatmagasinet Effekt, formgivare och författare till bl.a klimatromanen ”Det som inte växer är döende” (Natur och Kultur).
Samtalsledare: Birgitta Englin, senior rådgivare tankesmedjan Global Utmaning


#UrbanGirlsMovement

Samtal och workshop
Tisdag 22 augusti
17.00–19.00
Foajé 3, Kulturhuset Stadsteatern
Facebookevent

”Planera en stad för flickor – och den kommer att fungera för alla”. Tankesmedjan Global Utmaning startade plattformen och initiativet #UrbanGirlsMovement under våren 2017 som ett sätt att driva på utvecklingen för social hållbarhet i snabbt växande städer med särskilt fokus på unga tjejers uppväxtvillkor. Feministisk stadsutveckling väcker stort intresse, men hur ska det gå till i praktiken? Hur blir staden inkluderande, jämställd och attraktiv för alla?

Inom #UrbanGirlsMovement är idén att göra en global kartläggning av organisationer och initiativ som arbetar med att skapa offentliga platser för alla, med särskild hänsyn till ungas och flickors trygghet och rörlighet. Välkommen till en interaktiv workshop för att bidra med idéer om hur din stad eller stadsdel kan bli mer inkluderande och jämställd.

Medverkande:
Ola Möller, Workshopledare, grundare MethodKit
Viktoria Walldin, antropolog, White arkitekter, presenterar Flickrum
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen
Emelie Anneroth, Global Utmaning, presenterar #UrbanGirlsMovement

Samtalsledare: Johan Hassel, vd tankesmedjan Global Utmaning

Evenemanget arrangeras i samarbete med MethodKit – verktyg för effektiva möten och kreativa workshops.

Läs mer om The Stockholm Act Festival och om festivalens hela program

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *