Meny

Tove Ahlström ny vd för Global Utmaning

Tove Ahlström ny vd för Global Utmaning
Global Utmaning

2 år sedan

Den 13 augusti tillträdde Tove Ahlström som ny vd på tankesmedjan Global Utmaning. Tove har gedigen erfarenhet inom hållbarhetsområdet med unik kompetens i frågor rörande klimat och läkemedel i miljö. Hon är även ansluten till Al Gores initiativ Climate Reality Project.

Vi ställde några frågor till Tove Ahlström, om vem hon är, vad hon gjort tidigare och hennes syn på Global Utmanings roll:

Hej Tove och välkommen som vd! Vem är du och vad har du för bakgrund?

”Jag är 41 år och bor i Liljeholmen med min man och två döttrar. När jag växte upp så fick jag lära mig i skolan att det skulle komma en istid. Döm av min förvåning när Al Gores film 2006 på allvar öppnade mina ögon för klimatförändringarna. Med insikten att jag tillhör den generation som är den SISTA som har möjlighet att stoppa klimatförändringarna vaknade jag brutalt upp. Det är verkligen nu eller aldrig. Ansvaret är bara vårt och mitt. Ingen annans.

Jag vill leda mänskligheten och världen in i en hållbar framtid. Jag kommer att dra nytta av mitt starka engagemang för demokrati och rättvisa samt min djupa sakkunskap avseende klimat och antibiotikaresistens i rollen som vd på Global Utmaning. Sedan 2013 har jag varit ansluten till Al Gores Climate Reality nätverk och i juni var jag i Berlin och utbildade nya Climate Reality Leaders i syfte att påskynda omställningen. Jag har arbetat i små och stora företag samt offentlig förvaltning. Senast kommer jag från en position som hållbarhetschef på Apotea, där jag utvecklade strategin och lade grunden för hållbarhetsarbetet. Det resulterade bl.a. i att jag under 2017 blev finalist i Sveriges bästa hållbarhetschef och står med på listan över de 101 hållbarhets mäktigaste i Sverige 2018.

Även frågorna om demokratisk styrning, rättvisa i världen och värnandet om de allra svagaste ligger mig varmt om hjärtat. Alla människor ska få leva fria och utvecklas i samhällen som genomsyras av kärlek och respekt. Demokratin är en förutsättning för fred som inte ska tas för given utan upprätthållas, utvecklas och beskyddas. Jag har alltid varit politiskt intresserad, partipolitiskt obunden och gått till valurnan med mina hjärtefrågor – miljön samt tillgången till bra utbildning och sjukvård – för ögonen.”

Vilken roll ser du att en tankesmedja som Global Utmaning har i omställningen mot hållbara samhällen?

”Utöver klimatförändringarna och antibiotikaresistensen står vi idag inför utmaningar rörande tillgång till rent vatten, integration, fattigdom och jämställdhet. Alla dessa problem är på många sätt sammanlänkande och att de får en lösning är en förutsättning för långsiktigt hållbar utveckling. Sverige är på många sätt ett föregångsland, men kan bli ännu bättre på att kommunicera och inspirera andra. Vi på Global Utmaning ska bidra till att lösningar tas fram, att de sprids och inspirerar till fortsatt utveckling.

Tankesmedjan bidrar genom att skapa en oberoende plattform för forskningen, politiken, civilsamhället och näringslivet att mötas, en plattform där globala frågeställningar öppet diskuteras, konkreta lösningar tas fram och hållbara samhällen skapas. Idag står politikernas förslag till lösning långt ifrån vad forskarna anser att vi behöver för att förhindra en irreversibel klimatkris, dvs. att jorden blir permanent obeboelig. Forskningen, politiken och näringslivet behöver nå samsyn och se till att lösningar och beteendeförändringar kommer till stånd fort. Genom att klargöra frågeställningarna, ta fram verkningsfulla åtgärder samt skapa visioner för framtiden gör Global Utmaning omställningen till en bättre värld möjlig.

Jag är ödmjuk och mycket tacksam för förtroendet att leda Global Utmaning in i framtiden och ser fram emot att utveckla tankesmedjan tillsammans med både kansliet och hela tankesmedjans starka nätverk av seniora rådgivare.”

Länk till pressmeddelandet.

Länk till pressbild för nedladdning.

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *