Meny

Välkommen Alexander!

Välkommen Alexander!
Global Utmaning

8 månader sedan

Alexander Crawford, tidigare processledare på Global Utmaning kliver in som ny tillförordnad VD på tankesmedjan från och med 15 maj. Tre frågor till Alexander som beskriver lite mer om vem han är, vilken utveckling han ser och vad som är på gång:

Vem är du och vad har du för bakgrund?

Jag har arbetat med omvärldsanalys och förändringsprocesser i 25 år, och varit knuten till Global Utmaning sedan 2014. Här har jag arbetat med att designa, producera och moderera samtal och seminarier, och med analyser och utredningar. Innan dess jobbade jag i många år på Tällberg Foundation och det stora årliga mötet Tällberg Forum.
Jag ser mig själv som utpräglad, stolt och nyfiken generalist, med stort intresse för många samhällsekonomiska frågor som berör Sverige och världen. Det finns, tycker jag, för få generalister — alla har vi tvingats in i våra specialiseringar, väldefinierade skrån och slutna silos, vilket inte är bra. Jag flyttade till Sverige i vuxen ålder, efter uppväxt i Frankrike och studier i nationalekonomi på London School of Economics. Jag är gift,  har två snart utflugna barn och fyller 52 i sommar.

Hur ser du på samtidens globala trender, och vad har en tankesmedja som Global Utmaning för roll i det?

Vi har lämnat världen som jag växte upp i, världen som vi ärvt från industrialismen, världskrigen, efterkrigstiden, folkhemmet och millennieskiftet. Det är ett nytt läge, ett fundamentalt skifte pågår. Många klamrar sig fast vid gamla teorier och sanningar (vissa gäller fortfarande förstås, men alls inte alla), och andra rusar lite blint framåt. I ett sådant läge ska en tankesmedja som Global Utmaning kunna vara den ledstång som behövs. Vi ska förstås bidra till att komma med nya och bättre svar på dagens frågor. Men minst lika viktigt är att vi bidrar till att formulera de nya frågorna: Vilken strukturomvandling sker egentligen i digitaliseringens kölvatten i Sverige? Hur ser det nya Europasamarbetet ut, med snabbt växande anti-EU populism i många länder, utan Storbritannien, och utan ett starkt transatlantiskt handslag? Hur sätter man igång ett samtal om att återge lite stabilitet till våra politiska institutioner i ett strukturellt prekärt parlamentariskt läge? Hur ser världen ut där Kina är den största ekonomin, och där väst får en global roll som motsvarar vår globala litenhet? Jag vill också att Global Utmaning bidrar till att förnya formerna för tankesmedjearbete, där den konventionella verktygslådan haltar.  Och, inte minst, bidra till att formulera de nya teorierna som ska förklara vår samtid. Som en klok vän sa nyligen ”hur du tror att världen fungerar bestämmer hur du arbetar med att förändra världen”.

Vad är på gång inom tankesmedjans verksamhet de kommande veckorna?

Förutom de projekt vi arbetar med har vi bland annat flera intressanta evenemang den närmaste tiden. Den 30 maj pratar vi om vilka som egentligen har råd att bo i de hållbara städerna i vår samtalsserie på Kulturhuset Stadsteatern. I år kommer vi även att finnas på plats på Järva politikervecka, med ett seminarium om hållbar stadsutveckling i samarbete med WWF. Sen är det Almedalsveckan, där vi bland annat kommer att lyfta arbetsmarknadspolitik och klimatfrågan.

 

Alexander nås på: Alexander.crawford@globalutmaning.se

 

Foto: Joel Ahlgren

 

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *