Meny

Vem bryr sig om framtiden?

Vem bryr sig om framtiden?
Global Utmaning

2 år sedan

Hur säkerställer vi att dagens beslutsfattare drar nytta och lär av ungas engagemang för framtiden? Frågan lockade den 26 september över 250 besökare till Kulturhuset Stadsteatern där Global Utmaning och Al Gores Climate Reality Project arrangerade seminarium.

Den senaste IPCC-rapporten visar att snabba, långtgående och utan tidigare jämförbara förändringar i hela samhället är nödvändigt om vi skall nå 1,5-gradersmålet. I somras upplevde Sverige de hösta temperaturerna på över 200 år. ”Aldrig tidigare har vi haft klimatförändringarna så nära oss själva” menade Tove Ahlström, VD för tankesmedjan och Climate Reality Leader, som inledde seminariet med en intensivkurs i klimatförändringarnas samhällspåverkan.

I efterdyningarna av en rekordvarm sommar och ett riksdagsval med avgörande betydelse för klimatet är därför behovet av politiskt ansvarstagande stort. Men vem är det egentligen som tar ansvar för framtiden? Är det föräldrar, politiker och beslutsfattare? Eller är det unga och barn vars framtid klimatförnedringarna faktiskt hotar?

Ett problem bland vuxna är att de känner en stor rädsla för förändring, menade Agnes Carlmark, 16 årig Climate Reality Leader. ”Jag känner en stor frustration över att vuxna sitter fast i sina mönster och inte vill ställa om till en mer hållbar livsstil. De är rädda för att behöva förändra sin egen verklighet och sina rutiner.” Trots att vuxna är medvetna om klimatförändringar, sa Agnes, gör rädslan att de inte tar utmaningen på allvar.

Men att säga att alla barn och unga är klimatmedvetna är en myt, menar Greta Thunberg, 15 årig klimat- och framtidsaktivist. ”Innan jag började min skolstrejk hade jag inte träffat ett enda barn som tyckte att miljöfrågan var viktigt”. Skolan gör inte tillräckligt för att lära ut om hållbar utveckling och många elever förstår inte klimatfrågans allvar. De tycker istället att klimatfrågan är fånig, fortsatte hon.

Både Pär Holmgren, meteorolog, och Staffan Laestadius, professor emeritus KTH, anser att utbildning och massiva omställningar i vår livsstil och beteende måste till om vi på allvar skall möta klimatutmaningens hot. Politiken måste ta sitt ansvar, men det måste också vanliga människor, överallt.

”Vi måste tro att vi kan klara klimatutmaningen och fokusera mer på vad vi kan göra här och nu” sa Åsa Westlund (S). Hon delade också uppfattning med Rickard Nordin (C) om att politiken har till uppgift att förenkla för företag och människor att göra klimatsmarta val i vardagen, samt pådriva strukturella förändringar nationellt och globalt.

Vad gäller frågan om ansvar anser Zeinab Ismail Adem, representant för WWF Sweden Youth, att det finns det generationsgap i klimatmedvetenhet mellan yngre och äldre generationer. Medan de äldre generationerna fokuserar mer på enstaka frågor, likt miljöfrågan, har yngre ofta ett större helhetsperspektiv och fokuserar på många frågor och utmaningar samtidigt. Enligt Zeinab borde därför vuxna lyssna in ungas åsikter och erfarenheter för att bredda sina egna perspektiv.

Nedan finns en sammanfattning av seminariet.

Hela seminariet går att se i efterhand här.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *